Pixabay

Kaki ili japanska jabuka je voće iz porodice Diospyros. Kod nas je najzastupljenija vrsta Diospyros kaki i poreklom je iz Kine. Poznata je kao veoma lekovita voćka koja pomaže u održavanju imuniteta na visokom nivou. Sadrži dosta tanina pa ima opor ukus koji se prilično gubi kako sazreva.

Kako bi poprimili svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije u jesen, nakon prvih mrazeva. Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, i tada može da se jede kašičicom.

Iako prve zapise o ovom voću imamo tek od 18. veka već više od 2000 godina ovaj plod se nalazi na jelovniku u Aziji, a kod nas je poznata kao japanska jabuka i koristi se kao lekovito voće. Po izgledu podseća na paradajz, a po ukusu na mešavinu kajsije i breskve.

Ono što je posebno kod ove voćke leži pre svega u efektu koji izaziva: deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama.

Plodovi su bogati vitaminom C i vitaminom A i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju i na probavu. Plod kakija, ili sok lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, deluje umirujuće na organizam, relaksira ga i jača celokupni imuni sistem. Kaki se koristi i u izradi kozmetičkih proizvoda.

Stablo kakija ima tamno zelene kožnate listove, lepe cvetove i plodove. Najlepše je zimi kada listovi opadnu, a plodovi ostanu na stablu. Najbolje je da plodovi ostanu što duže na stablu kako bi dobili najbolji kvalitet, ali ih treba ubrati pre jačih mrazeva.

Sastav i lekovita svojstva kaki jabuka

Što se tiče kalorijske vrednosti, kaki jabuka kalorije sadrži u umerenoj količini. Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, meso kaki jabuke obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave. U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama različitih rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Kaki voće je fenomenalan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina. Njihova kombinacija omogućava organizmu dozu lekovitih materija koje organizam mogu da zaštite od pojave tumora. Japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajan lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.

Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene beneficije za vaš organizam. Najznačajnije svojstvo ovih lekovitih materija jeste da veoma uspešno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju. Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminišu ih iz tela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja.

U samom mesu ovog ukusnog voća nalazi se i dosta vitamina C, koji će pored prethodno navedenih lekovitih materija pomoći jačanje imuniteta. Ukoliko se japanska jabuka kaki tokom zime konzumira redovno, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.

Na kraju, ovo egzotično voće obiluje flavonoidima, tačnije kvercetinom. Ovoo znači da je kaki jabuka fenomenalan zaštitnik protiv kradiovaskularnih bolesti, pre svega visokog pritiska i povišenog holesterola.

Kako se jede kaki jabuka?

Kaki jabuka može da se konzumira kao sveža, sušena ili kuvana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih materija iz namirnica. Sirove voćke možete iseći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku. Ono što je veoma važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste se ona ne sme konzumirati na prazan stomak. U tom slučaju može da dovede do pojave dijareje.Tako da je važno da kaki jabuke konzumirate nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak. Suve japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Sveže voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima.

Ako volite kompot, japanska jabuka je još bolja ako se skuva u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka. Ovaj fenomenalan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka. Sjajan desert koji osvežava i daje telu mnogo zdravih i korisnih materija!

Sprečava rak i maligna oboljenja

Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo. Samim tim, ono se uspešno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti.

Jača imunitet

Osim što sprečava maligna oboljenja, japanska jabuka kaki kao lek može da se koristi i zarad jačanja imuniteta. Kao što smo već rekli, ovo voće obiluje vitaminom C, i pruža vašem telu čak 80 procenata njegovih dnevnih potreba. Samim tim, stimulisaće proizvodnju belih krvnih zrnaca koji su primarni borci protiv mikrobioloških, virusnih i gljivičnih infekcija.

Pomaže kod probave

Poput većine voća, japanska jabuka lekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje. Vlakna koja se nalaze u njoj pomažu da digestivni trakt svari hranu na efikasniji način, lakše je provede kroz creva i dovedu do lakšeg pražnjenja. Kaki voće je najbolje rešenje za sve one koji pate od problemima sa probavom i koji žele da na efikasan i brz način dovedu varenje u normalu.

Ima anti-age efekat

Japanska jabuka kaki ima dosta i vitamina A za koji blagotvorno utiče na kožu. Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će sprečiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pega, podočnjaka i opuštenih mišića. Osim toga, postoje saznanja da ovo voće eliminiše rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Odlično rešenje protiv malokrvnosti

Osim što reguliše krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. To je zbog velikih količina bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi. Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Poboljšava metaboličke funkcije organizma

Japanska jabuka kaki sadrži piridoksin, folnu kiselinu i tiamin koji su osnova za poboljšanje metaboličkih funkcija u organizmu. Redovno konzumiranje ovog voća davaće telu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here