Ojačati dečji ansambl

0

Posle pozdravne reči skupštinu je vodio stari-novi predsednik Željko Cvijetić koji je podneo izveštaj o radu naglasivši da je osnovni cilj društva negovanje tradicije, srpskih igara, pesama i običaja i upoznavanje dece i omladine sa našim običajima. Istakao je dobru saradnju sa mladim umetničkim rukovodiocem Lazarom Tomaševićem i kompletnim igračkim sastavom prvog ansambla, a skrenuo pažnju da se sa srednjim i dečjim ansamblima mora više i bolje raditi, da je došlo do osipanje dece što se ne sme dozvoliti.

Cvijetić je istakao da je društvo u prethodnom periodu imalo bezbroj nastupa na zabavama, a da su pred njima dva važna zadatka, biće domaćini dečje smotre i organizatori seminara za folkloraše. Apelovao je na sve da se okupe posle školskog raspusta i dogovore i kako da se što bolje organizuju za predstojeće zadatke. On je naglasio da se društvo angažovalo u prikupljanju pomoći za poplavljene i zahvalio svima koji su dali novac i robu koja je poslata u Srbiju i Republiku Srpsku, dodavši da je sa zajedničkog računa kluba u Šafhauzenu poslato po 6000 franaka u Srbiju i Srpsku.

 

Neophodni stručnjaci iz Srbije

Marko Koščica je pitao da li je potrebno da se izdvaja toliko novca za muziku iz Srbije kada su u pitanju folklorijade i zašto se dovode folklorni stručnjaci takođe iz Srbije kad oni puno koštaju.
Mile Stanojević mu je replicirao da su stručnjaci za folklor potrebni za društvo, ali se složio sa Koščicom da je to vrlo skupo i predložio da se Kolo sprijatelji sa nekim društvom iz Srbije i da oni pomognu u koreografijama.
Na to je predsednik Željko Cvijetić rekao da su stručnjaci iz Srbije itekako potrebni, kao i muzika radi boljeg plasmana na smotrama i naglasio da će i dalje imati potrebe za dobrim koreografima i stručnjacima.

Umetnički rukovodilac Lazar Tomašević je takođe zadovoljan radom izvođačkog ansambla i smatra da srednji i dečji treba omasoviti i najavio svoj odlazak u vojsku.

– Odlučio sam da služim vojsku i neće me biti neko vreme. Želim da zahvalim svim igračima na saradnji, kao i našoj servirki Donki Andanovskoj što brine za sve igrače. Za nju smo spremili i skroman poklon – rekao je Lazar Tomašević.

 

Volfgangov poklon

Volfgang Hofman čija žena je Srpkinja poklonio je društvu reljef sa likom Nikole Tesle.
Skupštini su prisustvovali i gosti Ranko Vasić predsednik kluba u Šafhauzenu i Ratko Savić predsednik kluba Kolubara.

Blagajnički izveštaj podneo je Miroslav Pavlović uz konstataciju da su dobro poslovali i da je u kasi društva ostala pozamašna cifra, što su prisutni propratili velikim aplauzom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here