Vesti

Zajedničko istraživanje medijskih kuća “ABC“ i “Nine“, otkrilo je da su pojedini lekari opšte prakse potkradali državni sistem Mediker i naplaćivali usluge koje nikada nisu pružene!

Prema izveštaju, pojedinci su naplaćivali usluge za preminule osobe i falsifikovali zdravstvene kartone pacijenata, kako bi podigli svoje prihode iz državne kase.

Procenjuje se da je Mediker, od godišnjeg budžeta vrednog 28 milijardi dolara, zbog ovih radnji izgubio skoro 30 odsto ili oko osam milijardi dolara godišnje.

Mediji su otkrili i nedostatke u sistemu Medikera, koji olakšavaju ovakvu praksu i čine otkrivanje prevare skoro nemogućim.

– Prevare i rasipanje novca se dešavaju decenijama, uprkos stalnim upozorenjima koje su stručnjaci upućivali vladama – kaže ekspert za Mediker, Margaret Fou.

Njenu procenu o godišnjem gubitku osam milijardi dolara iz budžeta, potvrdio je i Toni Veber, lekar opšte prakse i bivši šef nadzornog tima Medikera.

On kaže da je u vreme dok je vodio taj tim, tokom šest godina do kraja 2011, zloupotreba koštala Australijance i do tri milijarde dolara godišnje.

Dr Veber je rekao da je za to vreme video nezapamćeno nedolično ponašanje unutar svoje profesije, uključujući problematično naručivanje patoloških testova koji nisu odgovarali kliničkom stanju pacijenata, a imali su ogroman uticaj na zdravstveni budžet.

Nepravilnosti u obračunu se navodno dešavaju u svim oblastima zdravstvenog sektora, uključujući lekare opšte prakse, hirurge, patologe, anesteziologe, radiologe…

Neke od uznemirujućih praksi uključuju doktora uhvaćenog u februaru kako naplaćuje usluge za preminule osobe u staračkim domovima, zatim lekara koji zavisnicima od droga prepisuje “oksikodon“ bez odgovarajuće pažnje, kao i radiologe koji opslužuju terminalno obolele od raka kako bi pristupili državnim plaćanjima.

Svake godine se podnese stotine miliona zahteva za naplatu kroz Mediker. Mnogi su ispod 100 dolara, ali njihov veliki broj i niske transakcije u dolarima doprinose da prevare prođu neopaženo.

Dr Fou, inače vodeći stručnjak za Mediker, veruje da se pogrešna potraživanja primenjuju na milione računa. Ona kaže da stalno nailazi na probleme u naplati, pa čak i u svojoj Mediker evidenciji, koja uključuje zdravstvene usluge koje nikada nije imala i usluge za koje je evidentirano da traju duže nego što inače treba.

– Suština je da ne znamo tačno koliko je prevara i zloupotreba, a koliko nenamernih grešaka. Ali, to zapravo i nije važno… Bilo da je namerno ili nenamerno, to mora da prestane – naglasila je dr Fou.

Otkrića o zloupotrebi Medikera su objavljena u trenutku kada se medicinski računi povećavaju, a zdravstvena potrošnja je pod pritiskom zbog pogoršanja ekonomske situacije i u iščekivanju federalnog budžeta.

Međutim, Australijsko medicinsko udruženje (AMA) smatra da većina lekara čini ispravnu stvar i da im se neće svideti navodi o gubicima Medikera.

AMA je saopštila da se redovno sastaje s Ministarstvom zdravlja i da “zna da nema dokaza o široko rasprostranjenoj prevari koja se sugeriše u medijima“.

– Lekarima će biti mučno da slušaju izveštavanje medija koje je nezasluženi napad na celu profesiju, zasnovan na anegdotama i pojedinačnim slučajevima – rekao je predsednik AMA Stiv Robson.

Savezni ministar zdravlja Mark Batler kaže da je zatražio od Ministarstva da mu dostavi analizu rada dr Fou i “izveštaj o postojećim programima usaglašenosti, revizije i stručnih usluga Ministarstva“.

Ministarka životne sredine Tanja Pliberšek smatra da je izveštaj šokantan.

– Moramo da se obrušimo na ove ljude, jer Australijanci štite Mediker, žele da ga zadrže i vole način na koji naš zdravstveni sistem funkcioniše. Ali, neće moći da funkcioniše ako imate ljude koji ga kradu. Oni koji to rade moraju da se suoče sa zakonskim posledicama – istakla je ona.

Čalmers najavio istragu

Državni blagajnik Džim Čalmers kaže da vlada istražuje optužbe.

– Ako su ovi brojevi tačni, to je užasno. Svaki dolar koji je iznet, ​​bilo da je od Medikera ili od NDIS-a, je dolar koji je ukraden od ljudi kojima je potreban i koji zaslužuju dobru zdravstvenu zaštitu. Ako kradete od Medikera, onda ste lopov, a novac iz budžeta ne ide onima kojima je potreban – istakao je Čalmers.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here