youtube/CNN
Pripadnik Islamske države

Pretpostavlja se da je oko sto građana sa Kosova i dalje deo Islamske države, a predstavnici kosovske policije sumnjaju da ih je toliko na području zahvaćenom ratnim sukobima.

Prema podacima kosovske policije, građani Kosova su se prvi put pridružili Islamskoj državi u 2012. godine, kada su 23 muškarca otputovala u zone sukoba u Siriji i Iraku.

U 2013. godini ISIS-u pridružilo 120 građana sa Kosova, od čega 101 muškarac, 8 žena i 11 dece.

Prema zvaničnim podacima policije, 2014. godine bilo je 138 građana Kosova koji su se pridružili ISIS-u, od kojih su 74 muškarci, 31 žena i 33 dece.

U 2015. godini taj broj se smanjio. Samo se 47 građana Kosova pridružio ISIS-u, 30 muškaraca, 11 žena i šestoro dece, dok se 2016. godine ISIS-u pridružilo šest osoba, pet muškaraca i jedna žena.

Međutim, od 2017. godine do kraja oktobra 2019, kako se tvrdi, za Siriju i Irak niko nije išao.

Ukupan broj građana Kosova koji su se pridružili ISIS-u od 2012. godine je 359, od kojih su 257 muškarci, 52 žene i 50 dece.

Od 359 osoba koje su se sa Kosova pridružile ISIS-u, u ratom zahvaćenim područjima stradalo je ukupno 79 ljudi, njih 76 je poginulo, a tri osobe su umrle prirodnom smrću.

Kosovo je aprila 2019. godine postalo jedna od prvih zemalja na svetu koja je vratila svoje državljane iz konfliktnih zona u Siriji.

Tada je u ponoć na Kosovo vraćeno 110 kosovskih građana među kojima su 32 žene, 74 dece i četiri borca.

6 COMMENTS

  1. prema podacima u donbasu zivi 46 srba , 27 srpkinja , od toga 16 dece od srpskih roditelja i jos 37 dece gde je jedan od roditelja srpskog porekla. od 46 srba , 14 njih i dan danas imaju familije u srbiji,od tih familija njih 9 nastanjuju vojvodinu,2 familije zive u mitrovico-kosovo,jedna u beogradu ,jedna u uzicu i jedna u novoj varosi.protiv jedne zenske osobe – srpske nacionalnosti,trenutno se u donbasu vodi proces za trovanje i ubistvo bracnog partnera.i za kraj vrlo je bitno: u donbasu je prije ratnih desavanja samo zivela jedna muska i dve zenske osobe srpske nacionalnosti. muskarac po imenu Z.R. je doselio jos 1996 godine,dok su dve gospodje N.K i J.M. se udale u donbas 2002 i 2004 god.svi ostali su se doselili za vreme ratnih desavanja,o tome koje sve ucestovao direktno u borbama ,u koje vreme i na kojim polozajima u sledecem komentaru,posle objave ovog.

    • Odakle ti tako precizni podatci.Zasto ne napises puno ime i prezime nego samo inicijale Z.R N.K i J.M,ako ti je sve poznato,onda moras znati i puna imena.

  2. Koji je ovo bot i provokator. Ne mogu da poverujem da postoji iko ko veruje u ove “rekla-kazala” objave. Ovaj kao Asanz,daje “informacije” dozirano,samo me cudi zasto ih besplatno postavlja kao komentar,kada bi mogao uzeti velike pare ako bi ih ponudio nekoj medijskoj kuci,ako su istinit4e kao sto tvrdi? Ja se ne pecam na ovakve provokacije,ali zelim upozoriti naivne ljude na ove spinere.

  3. ivo,ovo nisu nikakve tajne informacije,nego sasvim normalne,ali izazivaju znatizelju kod nasih ljudi.do ovih se informacija moze lako doci na licu mesta,samo trba se biti malo uporan.isto je to kad bi nekog u tvom gradu interesovalo koliko kineza zivi i kad su dosli,zar je problem saznati i u donbasu se mora svaki stranac da prijavi i registruje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here