Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Poslovna zajednica koju okupljaju zapadnobalkanske privredne komore radiće zajedno sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka koje će olakšati prevoz robe i smanjiti vreme zadržavanja na drumskim i železničkim graničnim prelazima unutar regiona i sa Evropskom unijom.

To je dogovoreno na današnjem sastanku Marka Čadeža, predsednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, i Mateja Zakonjšeka, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu.

– “Zeleni koridori” Zapadnog Balkana uspostavljeni su u rekordnom roku, za samo mesec dana, a aktiviranjem dodatnih traka na granici sa Mađarskom i Hrvatskom – posebno na Horgošu i Batrovcima – i otvaranjem manjih prelaza za prolaz praznih kamiona, na čemu insistiraju privrednici, značajno bi se ubrzao protok robe ka Evropskoj uniji i smanjili troškovi transporta – rekao je Marko Čadež.

Bolja organizacija i podizanje kapaciteta na graničnim prelazima, i po Mateju Zakonjšeku, doprinela bi olakšanju trgovine regiona sa EU i boljoj iskorišćenosti potencijala železničkog i drugih vidova saobraćaja, za šta se zalaže i Transportna zajednica u komunikaciji sa institucijama u Briselu. Zakonjšek je posebno istakao značaj angažovanja i podršku privatnog sektora u realizaciji ovih ciljeva.

Predstavnici Komorskog investicionog foruma i Transportne zajednice dogovorili su organizaciju zajedničkih radionica na kojima će privrednici iz sektora transporta i logistike izneti konkretne predloge za poboljšanja koja su moguća u što kraćem vremenu, ali i zajedničke aktivnosti na srednji i duži rok. Jedan od takvih projekata mogao bi da bude uspostavljanje elektronske platforme radi efikasnije razmene informacija bitnih za drumski teretni prevoz robe kroz šest zapadnobalkanskih ekonomija i iz regiona ka EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here