T. Ostojić
Najavljena su ozbiljna ulaganja u infrastrukturu

Budžet Viktorije, koji je usvojen u utorak, predviđa deficit od 23,3 milijarde dolara u ekonomskoj 2020/21. On je dizajniran kako bi doveo do ekonomskog oporavka države, nakon pandemije kovida-19. Vlada se obavezala da će za dve godine otvoriti 200.000 novih radnih mesta, i obećala potrošnju od 19,8 milijardi dolara.

Novim budžetom, Vlada je smanjila porez na promet novih kuća ili u izgradnji za 50 odsto, i za 25 odsto ranije izgrađenih objekata. Ujedno će ponuditi različite olakšice, kako bi podstakla preduzeća da zapošljavaju i otvaraju nova radna mesta.

Država je do sada potrošila 13 milijardi dolara na programe za podršku poslovanju i zajednici tokom pandemije.

“Dobitnici“ u budžetu

1. Infrastruktura – Budžetom je predviđena potrošnja blizu deset milijardi dolara na saobraćajnu infrastrukturu. Jedan od značajnijih projekata je izgradnja železničke veze Melburna i aerodroma. Planiran je početak radova na prigradskoj železničkoj petlji između Čeltenama i Boks Hila, i projekat izgradnje ekspresne linije između Džilonga i Melburna.

2. Istraživanje i razvoj – Novom inovativnom fondu Viktorije je dodeljeno dve milijarde dolara za stvaranje investicija u istraživanje i inovacije u svim industrijama, uključujući zdravstvo, poljoprivredu, proizvodnju, digitalnu tehnologiju i čistu energiju. To uključuje i 210 miliona dolara za izgradnju Instituta za infektivne bolesti.

3. Životna sredina – Planirano je 800 miliona dolara subvencija građanima za postavljanje solarnih panele, i bolje iskorišćenje obnovljivih izvora energije. Za izgradnju čvorišta za obnovljive izvore energije širom države planirano je 1,6 milijardi dolara.

4. Regionalna Viktorija – Osam milijardi dolara planirano je za Viktoriju kako bi se oporavila od pandemije, uključujući paket za oporavak turizma od 465 miliona i 626 miliona za bolju pokrivenost mobilne i širokopojasne mreže. Smanjen je porez na promet komercijalnih i industrijskih regionalnih dobra, kako bi se podstakle firme da se otvore, presele ili prošire u Viktoriji.

5. Žene – Budžetom je predviđeno 150 miliona dolara za subvencije zarada za 6.000 žena, od kojih će najmanje trećina imati 45 ili više godina. Planirana je pomoć od deset miliona dolara za žene preduzetnice. Šestomesečna šema subvencija za zarade, vredna 250 miliona dolara, pomoći će preduzećima da zaposle najmanje 10.000 Viktorijanaca, pre svega mlade ljude, radnike sa skraćenim radnim vremenom, dugoročno nezaposlene i druge, koji su najteže pogođeni krizom.

6. Bolnice – Za izgradnju novih ili sređivanje podstojećih zdravstvenih ustanova planirano je dve milijarde dolara.

7. Zdravstveni radnici – Službe hitne pomoći dobiće 136 miliona dolara za unapređenje, 121 milion dolara za unapređenje kućnih bolničkih usluga, a 40 miliona dolara za povećanje broja zaposlenih u staračkim domovima.

8. Škole – Više od tri milijarde dolara koristiće se za unapređenje škola. Mesta za studente sa invaliditetom biće udvostručena. Vrtići će od naredne godine biti besplatni, a 82 miliona otići će na programe staranja pre i posle škole.

9. Socijalni stanovi – Više od pet milijardi dolara biće potrošeno na izgradnju 12.000 novih socijalnih domova u naredne četiri godine.

10. Povremeni radnici – Dobiće plaćeno bolovanje sledeće godine u okviru dvogodišnjeg pilot-programa, s tim što će firme na kraju finansirati ova bolovanja za 600.000 radnika kroz industrijskih nameta.

11. Regionalni turisti – Do 120.000 ljudi koji potroše 400 ili više dolara na smeštaj ili turističke atrakcije u regionalnoj Viktoriji dobiće vaučere od 200 dolara.

12. Poljoprivrednici – Ukupno 65 miliona dolara ide za poboljšanje infrastrukture u lancu poljoprivrednog snabdevanja, za energetsku efikasnost na farmama i razvoj nove tehnologije.

13. Umetnost – NGV Contemporary, najveća Ozi galerija savremene umetnosti i dizajna biće izgrađena sa 1,4 milijarde dolara.

“Gubitnici“ u budžetu

1. Vladina kasa – Otplata deficita od 23,3 milijarde dolara potrajaće godinama. Trezor planira deficit od 13,1 milijarde dolara za period 2021/22, a sledeće godine 6,7 milijardi dolara.

2. Nezaposleni – Tokom pandemije, u Viktoriji je izgubljeno oko 290.000 radnih mesta, a očekuje se da će nezaposlenost ove godine u proseku iznositi 7,75 odsto, dostigavši vrhunac u decembarskom kvartalu od 8,25 odsto.

3. Vlasnici e-automobila – Korisnicima električnih vozila, i onih sa nultom emisijom, naplaćivaće se putarina od 2,5 centa po kilometru. Za priključne hibride to će biti dva centa. Nadoknađujući ovo, 45 miliona dolara otići će na izgradnju stanica za punjenje radi podsticanja upotrebe električnih četvorotočkaša.

870 miliona dolara za zdravlje

Najviše štete, u vreme kovida, pretrpelo je mentalno zdravlje građana Melburna i Viktorije. Zato je budžetom planirano blizu 870 miliona dolara za sistem zaštine mentalnog zdravlja.

Najveći deo, blizu 500 miliona dolara, ide za nove krevete u specijalizovanim ustanovama u Džilongu, Epingu, Sanšajnu i Melburnu.

Dug Viktorije

Državni dug je i pre izbijanja pandemije pretio da bude iznad 50 milijardi dolara do 2022/23. Neto dug će ove godine dostići 86 milijardi dolara, pre nego što će porasti na oko 155 milijardi u 2023/24.

Državni blagajnik Tim Palas smatra da je pravo vreme za zaduživanje države, jer su kamatne stope rekordno niske, a Viktorija je jedna od retkih sa trostrukim A kreditnim rejtingom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime