Oland traži obustavu sankcija Rusiji

0

Fonet/AP
"Brani" Putina, ali ne da "mistrale": Fransoa Oland
 

– Ako je Rusija u krizi, to nije dobro za Evropu – rekao je Oland, dodajući da se protivi politici sukoba i da primena sankcija mora biti obustavljena.

Oland je rekao da će sadašnji režim sankcija ostati na snazi ako se ne reši ukrajinsko pitanje.

– Mislim da sankcije sada odmah moraju biti obustavljene. One moraju biti ukinute ako bude postignut napredak, a ukoliko napretka nema, sankcije ostaju – objasnio je Oland.

"Neće Putin istok Ukrajine"

Moskva ne planira da izvrši invaziju na istočnu Ukrajinu, ali ne želi da vidi Kijev kao deo NATO-a, rekao je Oland. "Znam da ruski predsednik ne želi da pripoji istočnu Ukrajinu, on mi je to sam rekao", rekao je Oland u intervjuu.

Francuski predsednik rekao je da će u nedelju u Strazburu biti održan sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o budućnosti Evrope.

– Sastaću se s Angelom Merkel u nedelju. Razgovaraćemo o budućnosti Evrope i francusko-nemačkim odnosima – rekao je Oland.

Sastanak će biti održan na incijativu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca. Pored ekonomskih tema, na sastanku će biti reči i o ukrajinskoj krizi o kojoj će biti reči i na sastanku u Astani 15. januara.

Sastanku u Astani prisustvovaće predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko, kao i Oland i Angela Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here