EPA/MICHAEL REYNOLDS
Medlin Olbrajt

Prva žena državni sekretar SAD Medlin Olbrajt preminula je u sredu 23. marta u 84. godini u Vašingtonu. Olbrajtova je, kako je objavila porodica, umrla od kancera.

Nekadašnja državna sekretarka ohrabrivala je proširenje NATO-a i zagovarala intervenciju Alijanse na Balkanu, pa će i ostati upamćena kao veliki zagovornik NATO intervencije. Tokom njenog mandata bombardovana je SR Jugoslavija 1999. godine, a Olbrajtova je, zanimljivo je, preminula baš na dan kad je doneta odluka o NATO intervenciji na SRJ. Naš narod je pamti i po tome što je Srbe povremeno nazivala “odvratnim”, ali i “izvanrednim narodom sa značajnom istorijom”.

Rođena je u Pragu 15. maja 1937. Otac joj je bio diplomata i služio je dva puta u Beogradu, gde je provela deo detinjstva. Bila je centralna figura administracije predsednika Bila Klintona, prvo kao američki ambasador pri UN, a potom kao glavni diplomata administracije. Olbrajtova je bila 64. američki državni sekretar, a ujedno i prva žena na toj funkciji. Isticala se agresivnom i odlučnom spoljnom politikom. Značajno je pojačala uticaj američke politike u BiH i na Bliskom istoku. Poslednjih godina bila je predsedavajuća u Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove i predsednica Trumanove fondacije za stipendiranje. Takođe je bila i kopredsednica Komisije za pravno osposobljavanje siromašnih. Krajem prošle godine stupila je na novu funkciju kao predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku. U braku sa Džozefom Olbrajtom dobila je tri ćerke.