Tviter portal iz Barselone, koji se bavi dostignućima u olimpijskim sportovima, priložio je i crno-belu fotografiju otvorenog bazena na Tašmajdanu, sećajući se legendarnog istočnonemačkog plivača Rolanda Matesa.

U južnokorejskom Gvangdžuu održava se XVIII svetsko prvenstvo u vodenim sportovima, pa i u vaterpolu i plivanju, a “Olympicology” nas vraća u 1973, kada je na Tašmajdanu, od 1. do 9. septembra, održan prvi mundijal. Jedna od najvećih zvezdi plivačkih nadmetanja bio je Roland Mates (68), sportska legenda Istočne Nemačke.

U naš glavni grad je došao kao neprikosnoveni olimpijski pobednik i na 100 i na 200 leđno i u Sijudad Meksiku 1968. i u Minhenu 1972. Najbolji rezultat svih vremena na 100 popravljao je sedam puta uzastopce između 1967. i Letnjih igara u Zapadnoj Nemačkoj, a na dvostruko dužoj stazi deveti put je oborio svetski rekord kada je na Tašu uzeo zlato. Od drugoplasiranog Zoltana Verasta iz Mađarske plivao je četiri sekunde brže. Iz Beograda je poneo i srebro u štafeti 4×100 mešovito, a bronzu na 4×100 slobodno.

Nadimak mu je bio “plivački Rols-Rojs”.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here