EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Svakodnevne vesti o dovoženju ukrajinskih vojnika na granice Donbasa, mobilizacija rezervista i međusobno granatiranje nametnulo je pitanje hoće li predsednik Vladimir Zelenski dati komandu svojim oružanim snagama da pokušaju da blickrigom osvoje Donjecku i Lugansku oblast koje su se 2014. proglasile nezavisnim republikama.

Iako jedan broj ukrajinskih generala upozorava Zelenskog da bi početak novog rata bio suviše rizičan jer bi se umešala ruska regularna vojska pa bi Ukrajina mogla ostati bez još jednog dela teritorije, u Kijevu nacionalisti i dalje maštaju da se na tenkovima ušetaju u Donjeck i Lugansk a zatim stignu do granice sa Rusijom.

Čak i komandant oružanih snaga Ukrajine general Ruslan Homčak pred TV kamerama kaže da vojska vežba gradske borbe aludirajući na osvajanje Donjecka. Taj isti general je ne tako davno govorio da ukrajinska vojska ne može da krene na Donbas jer bi se umešala Rusija.

U Kremlju izbegavaju da govore o mogućem ratu, ali zato lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski kaže da vojne operacije u Donbasu mogu da počnu u maju. On prognozira da bi posle tog rata Rusija mogla da pripoji i teritorije Donbasa jer tamo veliki broj stanovnika ima ruske pasoše. Oko pola miliona stanovnika Donjecke i Luganske samoproglašene republike već ima ruske dokumente.

Nije nikakva tajna da Ministarstvo odbrane Rusije budno prati šta se događa u Donbasu i inače istočnom delu Ukrajine.To je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Mi u Kremlju dobijamo informacije o povišenoj aktivnosti u Donbasu i oko njega. Znajući za agresivno raspoloženje ukrajinskih oružanih snaga, to kod nas izaziva oprez – kazao je Dmitrij Peskov.

Osim izviđačkih grupa, Ukrajina koristi i bespilotne letelice. Učestale su inspekcije jedinica koje su u stanju bojeve gotovosti, a primećeni su i dolasci američkih vojnih savetnika.

Želja rukovodstva u Kijevu je da ponovi scenario koji je Tuđman realizovao osvajanjem Krajine. Vojne ambicije Ukrajinaca su porasle posle pobede Azerbejdžana u ratu u Nagornom Karabahu kad su povratili nekada izgubljene teritorije. Sada se u Kijevu sve češće može čuti: “Što smo mi gori od Azerbejdžanaca?”. Osim toga vladajući političari smatraju da bi tim blickrigom Zelenski mogao da povrati izgubljenu popularnost.

Naravno da Zelenskog i njegove saradnike huškaju na rat američki političari i generali dajući im vojnu pomoć. Ali suviše je naivno verovati da američki protivtenkovski sistemi “Dževelin”, i turski dronovi “bajraktar” mogu da naprave takvu prednost da će odbrana Donjecke i Luganske oblasti pasti za nekoliko dana. Kad se ne bi umešala Rusija, ukrajinska armija bi zaista bila u velikoj prednosti jer kolaju informacije da bi ona za taj planirani blickrig angažovala oko 50.000 svojih vojnika i oficira.

Prema planovima ukrajinskog Generalštaba koji su dospeli do Rusa, u Kijevu su generali planirali da prvo opkole Donjeck i da ga kasnije napadaju sa različitih strana i osvoje. U grad bi ušla oklopna vozila a diverzanti bi rušili trafostanice da nestane struje. Ali neki ruski vojni analitičari kažu da su te karte najobičniji blef i samo treba da seju paniku među stanovnicima Donjecka.

Na drugoj strani, predsednik Donjecke narodne republike Denis Pašuljin kaže da je njihova vojska ojačala i dobro je opremljena pa može da pruži dostojan otpor ukrajinskoj vojsci. Upravo oko Donjecka ukrajinska vojska je u vreme predsednika Petra Porošenka bila doživela težak poraz jer je ušla u “kotao” i poginule su hiljade vojnika i ukrajinskih dobrovoljaca. Nije realno da vojska Donjecke narodne republike brzo kapitulira jer njom rukovodi obučen oficirski kadar a osim toga brzo će stići pomoć sa juga Rusije.

Ako predsednik Zelenski krene u ratnu avanturu, velika je šansa da doživi sudbinu Mihaila Sakašvilija koji je 2008. godine doživeo katastrofalni poraz pa se krio po Tbilisiju.

Po ruskom ustavu država je obavezna da zaštiti svoje građane, a pošto u Donjeckoj i Luganskoj oblasti živi više od pola miliona osoba koje imaju ruska dokumenta onda je jasno zašto Putin kaže da ih neće ostaviti na cedilu. Bez imalo ustezanja, Putin je i nedavno rekao da neće dozvoliti da ukrajinska vojska napravi krvoproliće nad Rusima koji žive na istoku Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Kada zaista rat može da počne zavisi i od procena i sugestija američkih instruktora koji pomažu ukrajinskoj armiji. Ali i 2008. Mihail Sakašvili je u Tbilisiju imao američke savetnike koji su ga ubedili da u vreme početka Olimpijade u Pekingu može da iznenadi “dremajućeg medveda” i povrati teritorije Južne Osetije i Abhazije. Kako je prošao Sakašvili i šta je ostalo od gruzinske armije dobro je poznato.

Iako Putin ne želi da se sretne sa Vladimirom Zelenskim jer smatra da u Kijevu nisu spremni da ispoštuju bilo kakav dogovor, njegovo upozorenje su sigurno čuli u Ukrajini.

– Ako rukovodstvo u Kijevu krene u kaznenu operaciju na Donbas, Ukrajina može da izgubi svoju državnost. Od svojih vojnih stratega sam čuo da bi tada mogla državna granica da bude na reci Dnjepar – kazao je Putin. U slučaju novog rata donjecka i luganska vojska bi uz pomoć Rusije mogla da zauzme Marijupolj, Slavjansk i Severodonjeck i više povratka ne bi bilo. Ruski generali kažu da bi se onda tamo napravile ruske vojne baze a to znači da bi te teritorije definitivno postale deo Rusije.

Traže Amerikance u pregovorima

Šef delegacije Kijeva u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk rekao je da Kijev vodi konsultacije o učešću Amerike u pregovorima o Donbasu. Kako je dodao, Rusija može da bude protiv toga, ali mora da iznese odgovarajuće argumente.

– Vode se odgovarajuće konsultacije. Zasada nema obraćanja ni obaveštavanja javnosti. Tu je ministar spoljnih poslova, tu je ambasador Ukrajine, vode se konsultacije sa SAD – rekao je Kravčuk za TV “Ukrajina 24”.

– Konflikt u Donbasu nije samo ukrajinsko pitanje, i čak ni samo evropsko. To je pitanje mogućnosti izbijanja velikog sukoba ukoliko Rusija ne bude zaustavljena u svojim apetitima – rekao je Kravčuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here