H. M. Vujičić
Sećanja nisu izbeldela: Autor Nenad Jurišić sa saradnicima i akterima filma

Dokumentarni film “Put u nepoznato”, autora Nenada Jurišića o deci koja su preživela pakao hrvatske akcije “Oluja” avgusta 1995, a sada su visoko obrazovani, uspešni ljudi u raznim strukama, uključeni u društvo kome daju ogroman doprinos, ali sećanja im na put, za koji se nije znalo kuda vodi, nisu izbledela.

Bili su tada deca, uzrasta da zauvek zapamte, a sada emotivno i potresno ispričaju svoj lični doživljaj rata, odlazak od kuće i kolonu u kojoj su bili gladni i žedni danima, i na Petrovačkoj cesti, i na putu prema Dvoru na Uni u RS, i na mnogim drugim pravcima i mestima gde su ih od 4. avgusta bombardovale hrvatske, ali i muslimanske oružane snage.

Svoja bolna sećanja, uz koja su potekle i suze, iskreno su, za film premijerno prikazan u Kinoteci, ispričali mr Ivan Obradović, Đurđica Popović, dr Srđan Babić, dr Sergej Macura i Milan Japalak.

Njihovi mladi životi su godinama bili podređeni prilagođavanju, a iz njihovih ispovesti može da se zaključi da su duboko protkani tom tragičnom i tužnom kolonom, ali i da iza bola postoji put, koji vodi ne samo u nepoznato, već dalje u život.

– U prvim mesecima bilo je teško prihvatiti da odjednom, kao da nismo ljudi, nego izbeglice – rekao je Miroslav Japalak, dok je mr Ivan Obradović naglasio da kao istoričar želi da istorija zabeleži i otrgne od zaborava sve što su preživeli, kao i da želi da se i dalje osećaju kao Krajišnici, ma gde bili.

Film je, kako ističu iz Loud produkcije, autentičan i značajan istorijski dokument, a u planu je i da se sa snimanjem nastavi dalje, kako bi bio obuhvaćen i život mnogih koji su sada rasuti po svetu.

Pored autora Jurišića, stručnu ekipu dr Milan Gulić, istoričar, stručni saradnik Sava Samardžić, stručni saradnik, arhiv Milena Šećerović, producent Dragana Jurišić, izvršni producent Nebojša Matejić, stručni konsultant Danko Perić i dr.