Oluja ne staje već 19 godina

0

Zločin bez kazne: Izgon Krajišnika u avgustu 1995.
 

Ni potonji malobrojni sudski procesi za zločine nad civilnim stanovništvom, ubistva blizu 2.000 Srba i proterivanje 220.000 Krajišnika nisu doneli zadovoljenje pravde.
Prema podacima Veritasa, za ratne zločine nad Srbima u "Oluji", hrvatsko pravosuđe je osudilo samo jednu osobu (slučaj Prukljan)!

 

Zabraniti proslavu

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Zagreba da prestane da slavi "Oluju" koja se u Hrvatskoj obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

"U analima pravosudnog beščašća ostaće zapamćena nedavno izrečena oslobađajuća presuda optuženima za zločin u Gruborima kao i dugogodišnja istraga bez pomaka protiv N. N. za masakr hendikeparanih u Dvoru na Uni", podseća direktor Veritasa Savo Štrbac.

"Oluja" je, inače, jedini događaj u kojima su Srbi iz Hrvatske žrtve, a kojim se bavio i Haški tribunal, ali je posle osuđujuće prvostepene presude hrvatskim generalima za "udruženi zločinački poduhvat", usledio šok. Žalbeno veće Tribunala je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvobitno osuđene na 24, odnosno 18 godina zatvora, oslobodilo po svim tačkama optužbe, što je propraćeno velikim slavljem u hrvatskim gradovima!

 

Više napadača nego stanovnika

Protiv krajiških Srba bila je upućena armija od oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća odbrane. RSK je tada imala 230.000 stanovnika, a 30.000 vojnika, što govori o nesrazmeri snaga i donekle objašnjava zašto je već dan nakon početka akcije na Kniskoj tvrđavi osvanula šahovnica.

"Oluja" je dospela i pred Evropski sud za ljudska prava, gde su počeli sudski postupci po 21 tužbi protiv Hrvatske. Podnosioci smatraju da Hrvatska nije sprovela efikasnu istragu smrti njihovih rođaka, srpskih civila koji su ubijeni za vreme ili neposredno nakon "Oluje".

Akcijom "Oluja" bavi se i Federalni sud u Čikagu u parničnom postupku koji su pokrenuli Krajišnici protiv konsultantske firme MPRI. Oni po osnovu saučesništva u genocidu, traže naknadu štete za duševne boli za izgubljenim zavičajem, u iznosu od 10,4 milijarde dolara.

 

Predmet sada miruje u iščekivanju da Međunarodni sud pravde donese presudu o genocidu nad Srbima u Krajini, a koju je kao protivtužbu, takođe za genocid, pokrenula država Srbija protiv Hrvatske.

Ne samo što se ne kažnjavaju vinovnici zločina nad Srbima u Hrvatskoj, već se i oni malobrojni povratnici nalaze u sve lošijoj poziciji, na šta je upozorio i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. On kaže da je uzrok tome "kampanja koja se vodi iz političkih i crkvenih krugova".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here