Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ciklon „Janos“ pogodio je rano jutros Grčku i napravio veliku štetu, ali nije ugrozila živote, izjavio je zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias i dodao da će narednih devet sati biti veoma kritični.

On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

Dodao je da su zbog ove takozvane hibridne oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema.

Očekuje se da će se ciklon zadržati na tom delu grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomeriti južno. Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni deo Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i verovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije, navodi Tanjug.
Na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra oko 90 kilometara na sat, a zbog njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

​Preko noći je na Itaki, usidreni jedrenjak pod švajcarskom zastavom odneo jak vetar i srušio ga na stene. Dvoje putnika na brodu su se iskrcali i nisu povređeni u incidentu.

Vetrovi u tom području su jaki, dostižući brzinu do 8 stepeni Boforove skale.

Gradonačelnik Itake, Dionisis Stanicas, govorio je medijima o vrlo ozbiljnoj situaciji na ostrvu.

​Prema rečima gradonačelnika, velika je šteta na putnoj mreži, a prodavnice i kuće su poplavljene. Pored toga, drveće je iščupano i stanovnici su ostali bez struje širom ostrva. Takođe je zatražio od građana da izbegavaju putovanja jer će „sledeći sati biti teški“. Do sada nisu zabeležene povrede na Itaci.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime