Pixabay.com
Grmljavina i kiša se sručili na Čačak

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom, kišom i grmljavinom protutnjilo je u subotu posle podne u pojedinim delovima Srbije. Kijamet je za sobom ostavio porušeno drveće, snažan vetar obarao je semafore i bandere, a letele su i žardinjere i delovi krovova.

Najgore su prošli gradovi u zapadnoj Srbiji. Jak vetar je iščupao veliko stablo iz korena u predgrađu Čačka, u Ljubiću, i srušio ga na put zbog čega je saobraćaj bio u prekidu. Jak vetar nosio je crepove sa krovova, pa je pričinjena i znatna materijalna šteta. Deo grada bio je i bez struje.

Kratkotrajno olujno nevreme, koje je pogodilo valjevski kraj, izazvalo je prekide u napajanju električnom energijom. Jak vetar lomio je drveće, a saobraćaj je bio otežan zbog granja i drveća koje je oluja nanela na puteve.

Prijavljeno je i nekoliko manjih požara zbog nevremena.

Jaka kiša padala je i u Lazarevcu, a vetar je meštanima napravio štetu koja tek treba da se proceni. Okolinu Lajkovca pogodilo jako nevreme, a jedna proslava punoletstva na otvorenom prekinuta je zbog oluje, budući da je vetar odneo sve pred sobom, a neki od gostiju su pretrpeli i lakše povrede.

Kako je objasnio šef orkestra Zoran Dmitrović, koji je nastupao na proslavi, vetar je toliko duvao da je potpuno urušio šator i isprevrtao sve što mu se našlo na putu.

– Bilo je jezivo. Sve se lomilo i krckalo. Strahovali smo za našu muzičku opremu koja je veoma skupa pa smo pokušali da je spasimo usred oluje, mada je posle bilo samo da izvučemo živu glavu – ispričao je Dmitrović za medije.

Veliko nevreme praćeno kišom i vetrom pogodilo je i delove Republike Srpske. Oluja je pogodila naselje Milići i pričinila veliku štetu na stambenim objektima, lokalnim putevima i automobilima.

Zamenik načelnika opštine Danijel Kukić izjavio je da su jak vetar i kiša rušili stabla, iščupali dimnjak na jednoj zgradi i uništili nekoliko automobila u centru Milića, ali da na sreću niko nije povređen.

Izgorela Pančićeva omorika

Visoke temperature pogodovale su požarima i vatrogasci jedva uspevaju da se izbore sa vatrenom stihijom. Tek što je ugašen požar kod Nove Varoši, buknuo je novi na Tari kod Bajine Bašte.

– Šumski požar na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, na planini Tari, i dalje bukti, a u gašenje su uključeni i helikopteri. Pretpostavlja se da je šteta ogromna jer je plamen zahvatio najviši vrh Veliki Stolac koje je najveće stanište Pančićeve omorike. Mnoga stabla ove endemske vrste su izgorela u požaru – izjavio je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Do nekih planinskih vrleti gde bukti požar vatrogasna vozila nisu mogla da priđu pa su vodu morali da prenose konji.