Omaška u crnogorskom zakonu: Pomilovan Beograđanin, ubica šestoro ljudi

0

Beograđaninu Zoranu Stevančeviću (41) umanjena kazna od 20 godina robije na koju je bio osuđen zbog toga što je 2001. u Beranama minirao kuću Martinovića
 

Da podsetimo, eksplozija je sravnila sa zemljom trospratnu vilu Duška Martinovića iz koje je izvučeno šest tela.

 

Kada je dva meseca kasnije uhapšen Beograđanin Zoran Stevančević, policija i tužilaštvo utvrdili su da su on, Stamenković i njihov pajtaš iz Bosne Davor Savičić, po nagovoru Milovana Đukića iz Andrijevice, za 15.000 maraka minirali kuću. Tako su izravnali stare račune Martinovića i Đukića. Utvrđeno je takođe da je Stevančević daljinskim upravljačem aktivirao osam kilograma trotila čim ga je Stamenković uneo u lokal Martinovića, verovatno da bi uklonio svedoka i da bi se nagrada delila na manje ljudi.

Na prvom suđenju Stevančević, ali i Savičić i Đukić u odsustvu, osuđeni su na po 40 godina robije. Te kazne su na ponovljenim suđenjima smanjene, pa je Stevančević pravosnažno osuđen na 20 godina i kaznu izdržava u Spužu. Iako je reč o krivičnom delu za koje nije predviđeno pomilovanje, zahvaljujući gruboj omašci u novom crnogorskom zakonu o amnestiji on će se za dve godine naći na slobodi.

 

Zaboravljeni zločin

Bosna i Hercegovina nije pristala da izruči Savičića, a Đukić se koju godinu posle zločina pojavio u Andrijevici, ali ga niko nije pitao o ovom zločinu, a kamoli da je ponovio suđenje i utvrdio da li je zaista organizovao ovaj monstruozni zločin kako to tvrdi tužilac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here