Hadži Marko Vujičić
Konferencija za novinare povodom filma "Ne igraj na Engleze"

U bioskope stiže još jedan domaći film, čija je svečana premijera održana u velikoj sali MTS dvorane u srcu Beograda. Na žalost, Marko Živić, koji igra jednu od glavnih uloga, nije dočekao svečanu premijeru, a kako su glumci uoči premijere rekli, film kao i celokupna premijera posvećena je upravo njemu. Glavne uloge tri zavisnika o sportskom klađenju tumače Ivan Tomić, Daniel Sič i ,nažalost, pokojni Marko Živić, koji je ovde ostvario svoju prvu i poslednju glavnu ulogu na filmu.

Ivan Tomić je podsetio da je film nastao prema istoimenoj hit predstavi koja je igrana 14 godina po tekstu Vladimira Đurđevića, na maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sa više od 200 izvođenja. Tada su jedina tri lika igrala isti glumci kao i na filmu, Ivan Tomić, Daniel Sič i Marko Živić.

– Još tada smo sva trojica želela da ovu priču vidi što više publike. Sledeći korak nam je bio film. Marko Živić je veoma želeo da ga snimimo i pokušali smo, ali nismo ipak znali kako to da izvedemo. Onda je u priču došao Slobodan Pešić, reditelj “probuđen iz kome”, pa smo krenuli u realizaciju – napomenuo je Ivan Tomić, aludirajući da režiser nije snimio novi film 35 godina.

Daniel Sič ističe da je siguran da će film mnogima biti interesantan, posebno onima koji su voleli predstavu, tako da imaju očekivanja i predrasude.

– Publika će verovatno da upoređuje film i predstavu. Ipak, mi smo ovde ponudili nešto sasvim novo u odnosu na pozorišni komad – rekao je Daniel Sič.

Reditelj Slobodan Pešić, poznat po svom jedinom filmu “Slučaj Harms” iz 1987. godine sa Franom Lasićem u glavnoj ulozi, složio se sa prethodnim tvrdnjama da se probudio iz rediteljskog sna nakon duže od tri decenije.

– Jedan moj prijatelj me je uporedio sa rediteljem Terensom Malikom, i rekao sam mu da preteruje, nisam ja toliko važan, a on je zapravo mislio na tu ogromnu pauzu, jer Malik je čekao 26 godina na novi film, ja eto i duže. Naš film je omaž Beogradu, džezu, mangupima u Beogradu. Čini mi se da smo napravili sasvim drugačiji film od svega što je u ponudi domaće kinematografije. Čuveni džez muzičar Dušan Gojković je kod nas prvi put ustupio svoju muziku, nikad ranije njegova muzika nije bila prisutna na filmu, a imao je toliko ponuda – otkrio je režiser koji je adaptirao poznatu dramu i u scenariju za film prilično nadgradio priču.

Odbijan na konkursu

Reditelj je takođe napomenuo da ih niko nije podržao, sami su bez pomoći države snimili projekat, tako da se u jednoj sceni filma i nalazi scena gde neka žena ulazi u zgradu Filmskog centra Srbije i puca iz pištolja. Time je reditelj, kako je objasnio, želeo da iskaže revolt i kritiku na rad komisija u FCS, jer je naglasio kako je sedam puta bio odbijen na javnim konkursima.

– Film je sa skromnim sredstvima snimljen 2019. godine, sama realizacija je trajala tri nedelje, i tek sada, nakon tri godine izlazi zvanično pred publiku. Verzija prikazana u Nišu se razlikuje, na premijeri će biti nova montirana varijanta filma, tako da to niko od publike nije video – rekao je Pešić.

Dve uloge

Glumica u usponu Isidora Građanin jedina igra dve uloge u filmu, što joj je bio poseban izazov, tako da u ostvarenju govori tri jezika, engleski, srpski i paštunski, koji je naučila od jednog migranta. Taj jezik se govori u Avganistanu (zvaničan i nacionalni) i zapadnom Pakistanu, govori ga između 38 i 42 miliona ljudi u svetu.

– Reditelj mi je objasnio da ću igrati dve uloge, što mi je bilo neobično, te su me malo zamaskirali i rekao mi je Pešić da niko neće primetiti da igra ista glumica. Snimanje je bilo sasvim drugačije, jer smo dobrim delom snimali u enterijerima, u kolima – otkrila je Isidora.