M. S.
Vesna Stanković u ulozi Milunke Savić

U danima kada se obeležava 101. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata, u Hamburgu u velikoj sali hrama Svetog arhangela Mihaila Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i osnivač pozorišne trupe Balkan novi pokret izvela je monodramu “Milunka”.

Hamburška publika upoznala je Vesnu proletos kada joj se predstavila igrajući u predstavi “Dobri čovek”, koja je nastala prema zapisima Branislava Nušića, ali ovaj put ona je govorila sopstveni tekst kojim je dočarala lik Milunke Savić, naše najveće heroine iz ratova s početka dvadesetog veka.

Ova monodrama predstavlja ličnu ispovest žene koja je sedam godina provela u ratu i bila devet puta ranjena. Ona govori o životu, smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene koja je za svoje junaštvo dobila mnoga odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmama, dva ordena Legije časti).

Mada je bio radni dan, publika je ispunila salu i sa velikom pažnjom pratila glumicu, svaki njen pokret, mimiku i glas. Ispovest heroine u publici je budila brojne emocije od poštovanja preko smeha do suza bola, koje niko nije krio. Glumica je i posle predstave ostvarila izvanredan kontakt sa publikom. Svi su joj se sa lakoćom obraćali i izražavali svoju zadivljenost izborom i izvedbom predstave.

– Meni je bilo predivno! Šta je žena sama uradila na sceni i kako, svaka joj čast – komentarisala je Jovana Plakalović, članica predsedništva SKUD-a Mladost iz Hamburga.

A mnogi su ostali bez reči kao profesorka Tatjana Filipović, koja je rekla samo:

– Fascinantna priča!

U publici su bili i predstavnici Generalnog konzulata RS u Hamburgu, konzul Lidija Ivanović sa suprugom Borisom i Snežana Aničić zaposlena u konzulatu.

Potresna priča

Čas istorije

– Ovo je emocionalna priča i potresna je, a naročito zato što je istinita. Opisuje tragediju srpskog naroda koja traje do dana današnjeg. Ova predstava je veliki čas istorije i bilo bi korisno da je Ministarstvo prosvete RS kao takvu prepozna- izneo je Goran Milovanović mišljenje svoje porodice, koja je u punom sastavu prisustvovala predstavi (supruga Anica, ćerka Jana i sin Miloš).

Organizatori

Organizator ovog gostovanja je Crkvenoopštinska uprava zajedno sa sva tri hamburška paroha, protjerej Siniša Vujasinović, protonamesnik Aleksa Milićević i jerej Milun Marić kao i njihove supruge, a uz blagoslov vladike Diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija.