Tanjug

Broj zaraženih u Srbiji svakodnevno raste, stigli smo do skoro 20.000 inficiranih dnevno, pa je pritisak sa kovid-ambulanti polako počeo da se preliva i na bolnice u kojima se trenutno 3.206 pacijenata. Kao i prethodnih dana i juče je, kada je registrovano 19.063 nova slučaja zaraze, svaki drugi testirani bio pozitivan. Preminulo je 37 osoba, a na respiratorima je 138 pacijenata.

Međutim, lekari tvrde da je broj zaraženih drastično veći, jer omikron daje blaže simptome. Kritična situacija je sa decom zbog povratka u đačke klupe sa raspusta, pa će tako Tim za škole na današnjoj sednici razmatrati odluku o radu škola za sledeću sedmicu, a konačna odluka o tome, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete, biće saopštena u petak pre podne. Ove nedelje stariji osnovci i srednjoškolci imaju kombinovanu nastavu, dok učenici od 1. do 4. razreda prisustvuju nastavi u školi.

Sindikat prosvetnih radnika Niša već je zatražio od USPRS da se obrati Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se odmah pređe na onlajn nastavu. Predsednik sindikata Vladan Ćirić je rekao da je u niškim školama zaraženo više od 1.200 učenika i da raste broj obolelog nastavnog kadra.

Istovremeno, u Srbiji je trajanje izolacije i bolovanja zbog novog omikron soja korona virusa odlukom nadležnih institucija skraćeno na sedam dana. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže da je ta odluka doneta po uzoru na ostale zemlje. Dodao je da postoje ekonomski razlozi za takav postupak. Prema njegovim rečima, omikron soj virusa je doneo novu vrstu finansijskog izazova.

– Manji su troškovi lečenja, ali su veći tzv. posredni ekonomski troškovi bolovanja i izostanaka sa radnog mesta. Klinička slika sa ranijim sojevima je bila duža, pet do sedam dana. Ovde su dva do tri dana. Klinička slika je blaža i samim tim brže prolazi. Zato se smatra, na ovom stepenu hospitalizacije od jedan do dva odsto od ukupnog broja zaraženih, da je sasvim dovoljno to što je “Batut” kao metodološko stručno uputstvo doneo skraćenje na sedam dana – objasnio je Sazdanović.

Inače, imunolog dr Dušan Popadić, član NITAG i prodekan Medicinskog fakulteta, u izjavi za beogradske medije, izrazio je uverenje da ćemo već od polovine februara imati dramatično manje brojeve novozaraženih, uz očekivanje da ćemo se na proleće verovatno vratiti normalnom životu:

– Oprezni sam optimista da bi pojava omikron varijante mogla da bude početak kraja pandemije, a to zatim znači da više neće biti potrebe za dodatnim vakcinama protiv kovida, pa ni sezonskim, jer COVID-19 nije imao sezonski karakter kakav vidimo kod, na primer, gripa.

S druge strane, dr Zorana Kulić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, sadašnju situaciju ocenjuje kao nepovoljnu, sa mogućnošću pogoršanja i brzog prelaska u vanrednu.

Studija o efikasnosti vakcina

Srbija je jedna od 22 zemlje koje učestvuju u studiji koja bi, između ostalog, trebalo da odgovori na pitanje koliko su vakcine efikasne. Predsednica Stručnog komiteta za imunizaciju, prof. dr Ljiljana Marković Denić, kaže da proveravaju ne samo antitela, već i ćelijski imunitet kod vakcinisanih pacijenata.