Omogućiti obolelima da izaberu gde će se lečiti

0

Omogućiti onkološkim pacijentima da odaberu bolnicu gde će se lečiti (Foto: Arhiva)
 

"Onkološki pacijenti čekaju po tri meseca na zračnu terapiju, a mnogi je nažalost i ne dočekaju. Imamo veliki problem sa nedostatkom citostatika i zato apelujem na ministra, na Fond, na državu, da omogući mnogo humaniji pristup lečenju tim teško bolesnim ljudima", rekao je Milosavljević novinarima u Skupštini Srbije.

 

Poslanik je precizirao da sada onkološki pacijenti dobijaju terapiju na osnovu mesta lečenja, a njegov apel je da se omogući lečenje u bilo kojoj ustanovi u Srbiji.

 

Konferenciji je prisustvovala i književnica Isidora Bjelica koja se takođe leči od karcinoma i koja je istakla da se zajednički apel odnosi na lečenje na privatnim klinikama uz zdravstvenu knjižicu i odluku konzilijuma lekara.

 

"Ministar mora da reaguje, pacijentima mora da se omogući da dobijaju citostatike, mora da se izbriše ta diskriminatorska odredba da se terapija dobija po mestu lečenja. U krajnjoj liniji, ako se omogući lečenje na privatnim ustanovama, rasteretićemo naše onkološke klinike", rekla je ona.

 

U Srbiji je tokom 2012. godine od raka obolelo oko 38.000 ljudi, a taj broj se iz godine u godinu povećava. Za polovinu obolelih pacijenata neophodna je zračna terapija.

 

I dalje su duge liste čekanja na zračenje, jer u šest onkoloških centara ima samo 14 aparata za zračnu terapiju, koji se često kvare i trenutno je u funkciji samo njih 10.

 

Te informacije je nedavno potvrdio ministar Lončar, koji je krajem avgusta najavio da će se iz kredita Svetske banke kupiti pet aparata za zračenje. On je tada kazao da je Ministarstvo finansija dalo zeleno svetlo za tu kopvinu i da se čeka odluka parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here