Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porekla, rođena 9. januara 1921, koja je preživela Holokaust pod lažnim indentitetom s hrišćanskom verom, živi u Budimpešti s jednim od dvojice sinova, a duboku starost oplemenjuje vitalnošću i vedrinom.

Agneš Keleti je osvajač pet zlatnih olimpijskih medalja, jedne u Helsinkiju 1952, a četiri u Melburnu 1956. S tih igara ima i tri srebra i dve bronze. Bilo bi i više odličja da je povreda nije omela da se takmiči i u Londonu 1948, na prvim igrama posle Drugog svetskog rata.

Ratni vihor su joj preživeli majka i sestra, ali otac nije. Skončao je u koncentracionom logoru. Za vreme Olimpijskih igra u Melburnu sovjetske trupe su ušle u Mađarsku. Agneš je odlučila da se ne vraća u otadžbinu, zajedno s još 44 mađarska reprezentativca. Ubrzo je postala državljanka Izraela.

– Medalje mi nikada nisu bile važne već iskustva koja sam stekla takmičeći se. Ni na podijum nisam volela da izlazim. Gimnastiku sam obožavala jer sam mogla mnogo da putujem – govori danas Keleti dok pokazuje devet olimpijskih medalja, pošto je jednu, kaže, pozajmila nekom novinaru za potrebe njegove priče i nikad joj nije vraćena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here