Kim Sin Jeol i njen muž odlučili su 1991. da se presele na osamljeno ostrvo u srcu dugotrajnog teritorijalnog spora između Japana i Južne Koreje.

Trenutno pod upravom Seula, Ostrva Dokdo nalaze se u Istočnom kineskom moru, međutim Japan – koji ova ostrva zove Takešima – tvrdi da vode u kojima se nalaze pripadaju Japanskom moru. Kim Sin Jeol i njen muž Kim Sung Do godinama su bili jedini stanovnici sićušnog ostrva, iako su s vremena na vreme dolazili i drugi ljudi, poput policije, radnika u svetioniku i turista.

Loše vreme je u stanju da ovo ostrvce odseče od sveta u periodima od nekoliko nedelja, ali su okolne vode bogate ribom. Kim, koja je poreklom sa ostrva Džedžu, radila je kao “henjeo”, tradicionalni ženski ronilac, sve do 2017, kad je morala da prestane zbog pogoršanja zdravlja. Otkako je Kim Sung Do umro prošlog oktobra, 81-godišnja Kim ostala je jedini stanovnik vulkanskih ostrva i ne planira da se preseli zbog gubitka supruga.

– Ona kaže da je život na Dokdu opuštajući. Kad je tamo, njen um je smiren – kaže njen zet Kim Kjung Čul.

Kako se zdravlje udovice pogoršalo, on planira da sa porodicom trajno preseli na izolovana ostrva kako bi se starali o njoj. Mladi Kim planira da prodaje sapune i morsku hranu turistima koji dolaze trajektom sa kopna. Ali, ova priča je veća od brige za porodicu ili prilike za biznis.

– To pokazuje da ljudi nastavljaju da žive na Ostrvima Dokdo. Nikada nismo ni za tren pomislili da napustimo Ostrva Dokdo – istakla je njegova žena, ćerka udovice Kim Jin Hi.

Sporna ostrva dugo su predmet tenzija između dva istorijska neprijatelja, čiji su odnosi i dalje obojeni imperijalnom japanskom okupacijom i kolonizacijom Korejskog poluostrva u prvoj polovini 20. veka.

Izvor:
Vestionline, blic.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here