pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje pokazalo je da mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski, da psi razumeju određena značenja kad im se neko obraća i da prepoznaju intonaciju govora, piše Njujork tajms.

Naučnici su u Mađarskoj obučavali 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu (MRI) i sede mirno dok im se obraćaju.

Prilikom obraćanja su koristili različite intonacije, smislene reči sa pozitivnom intonacijom kao i besmislene reči sa pozitivnom intonacijom, pa su čak pokušavali i da menjaju ton.

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih sa pozitivnim ili negativnim iskustvima. To je, u osnovi, isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživackog tima Atila Adič je rekao da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni.

– Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile – rekao je Adič.

Izvor:
B92.net, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here