EPA/Ennio Leanza

Svi onkološki bolesnici su sa većim rizikom da imaju komplikacije ukoliko obole od koronavirusa, poručio je danas prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog.

Dr Kovčin je gostujući na TV B92 rekao da oni koji su izlečeni pre više godina praktično spadaju u opštu populaciju i kod njih rizik nije toliko veliki.

– Zavisi od onih drugih pridruženih bolesti, kao i kod opšte populacije. Međutim, oni pacijenti koji su trenutno na terapiji oni su malo više izloženi opasnosti od koronavirusa – dodao je dr Kovčin.

Kaže da je to kategorija bolesnika koja je u “dosta velikom problemu” pogotovo kad je reč o odlasku na neke redovne tearapije. Ističe i da se lekari, onkolozi, ponašaju kao da su oni zaraženi, prvenstveno zbog tih pacijenata “kako kapljične infekcije ne bi prešle na njih”, a kaže da isto tako treba da se i njihovi pacijenti ponašaju.

Onkološki pacijenti treba da budu izolovani u stanu u kojem stanuju od ukućana i da se paze, navodi, te dodaje da je najveći problem onkoloških pacijenata kako nastaviti terapiju.

Savetuje da ukoliko slučajno neka žena napipa čvorić na dojci koji nije napipala prošlog meseca da se obrati lekaru i da ne treba da čeka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here