EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave, prenosi Koha.

Kurti je gostujući u emisiji “Desk” na KTV rekao da je to samo jedan od 33 sporazuma “koji nije prošao test Ustavnog suda“.

– Srbija upravo to pominje, ali ne postoji hijerarhija koja nam govori da je ovo najvažniji dogovor. Za Srbiju, da, ali ono što je najvažnije za Srbiju nije za mene – rekao je on.

Prema njegovim rečima, to pitanje više pokreću domaći nego međunarodni faktori. On je ponovio da je njegov cilj da se bavi temama koje su u interesu Kosova, a ne u interesu Srbije.

– Ne moram puno da se bavim time. Zašto se danonoćno baviti interesom Srbije. Objašnjavam taj naš stav međunarodnoj javnosti, ali i da to nije u interesu kosovskih Srba. Niko nije došao da mi kaže da je to naš najvažniji sporazum. Kada se ima u vidu pozicija SAD, ključno je međusobno priznanje – kaže on.

Kurti naglašava da svi moraju da shvate da je ključno uzajamno priznanje, a ne ZSO.

– Ako to ne prihvatimo upadamo u igru ​​Srbije. Koristio sam drugi pristup sastancima u Briselu. Predsednik Srbije to pokušava da opravda pravima Srba. Što se tiče prava, mi sprovodimo te nacionalne savete kao u Srbiji – poručio je kosovski premijer.

Dodao je da “Srbija pokušava da uz pomoć Zajednice srpskih opština razgovara o statusu Kosova“.

On ističe da je “dijalog sa Srbijom veoma otežao proces priznavanja, jer mnoge zemlje čekaju epilog“.

– Nije da nije bilo razgovora, dva puta sam se sastao sa predsednikom Srbije u Briselu i imamo dogovor ove godine koji je uspeo, to je za registarske tablice, sa tim nalepnicama – kaže Kurti.

Sledeća runda dijaloga, kako je naveo, mora biti principijelna i od nje građani moraju imati koristi. Naglasio je da se ne može delovati protiv odluka Ustavnog suda.

Kurt navodi da i, bez priznanja Srbije, Kosovo napreduje u ekonomskom razvoju i da je tema priznanja u velikoj meri “preuveličana u javnom mnjenju“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here