Lična arhiva
Zapažen nastup: Na bini na Kraljevom trgu

KUD Opanak iz Salcburga učestvovao je na Festivalu igre Zlatibor 2022, pokazavši u matici kako se neguju naša tradicija i kultura u dijaspori. Festival je, na Kraljevom trgu, okupio sve vidove umetničkih igara, od baleta preko plesa do folklora, prikazujući lepotu igre.

Učesnici ovogodišnjeg festivala, uz društva iz Srbije, bili su i gosti iz Kanade i Austrije. Pored organizatora, Baletskog studija Adađo iz Beograda, nastupili su i članovi plesnog kluba Balerina iz Pančeva, Snjansen school of dance iz Toronta, plesni klub PSN iz Vrbasa, Svetlana Pavić i Jelena Minić Galon iz Beograda, plesni ansambl Starogradska Srbija iz Beograda, KUD Opanak iz Salcburga, KUD Opanak iz Zemuna, KUD “Branko Radičević” iz Novih Banovaca, KUD “Dr Raša Lazarević” iz Živice, naselja u okolini Požarevca.

– Posle perioda pandemije, tokom kojeg nam je sve bilo uskraćeno, kako sama igra tako i međusobno druženje, ovo je bilo pravo osveženje i opuštanje za srce i dušu, ujedno i podstrek za dalji rad – istakao je Dragan Arsić, predsednik KUD-a iz Salcburga.

Članovi Opanka, kao ni njihovi roditelji, nisu ni slutili kakva će ih atmosfera, prirodne lepote i ljubazni domaćini dočekati i otvoriti im srce i dušu. Pored nastupa, obilaska prirodnih lepota i kulturnih znamenitosti, zabave i druženja, tu je bila i nezaobilazna čuvena domaća kuhinja kojoj nisu odoleli.

– Radost na dečjim licima davala je još veći sjaj zlatiborskom suncu. Svako je imao “svoju priču više” koju je želeo da ispriča. Baš kao što je svoju priču imalo i svako mesto koje smo posetili, bilo da je to Stopića pećina ili Etno-selo Sirogojno. Sve to, kao i sam Zlatibor ostaće duboko urezani u sećanje članova našeg društva – naglasio je Arsić.

Koreograf Olivera Stanojević Mitrović, ispred baletskog studija Adađo, i predstavnici Turističke organizacije Zlatibor izrazili su zadovoljstvo zbog dolaska učesnika iz dijaspore.

Svi učesnici su nagrađeni medaljama, a koreografima su dodeljeni pehari.

Program je zatvoren uz zvuke valcera uz koji su, zajedno sa plesnim ansamblom Starogradska Srbija, plesali svi, ali i prisutni gosti na Kraljevom trgu. KUD Opanak iz Salcburga je ispraćen na put u Austriju gromoglasnim aplauzom.

Odmor kraj jezera u centru Zlatibora

I fudbaleri “vezu”

Fudbalska sekcija Opanka već godinama postiže zavidne rezultate na takmičenjima na kojima nastupa. Pod vođstvom mladog kapitena Slaviše Kostića ekipa je uvek spremna za svaku vrstu izazova, a poslednji veliki izazov bio je nedavno kada su osvojili ATSV “Tesla kup”. Posle prvog mesta u svojoj grupi bez izgubljenog boda, usledio je i uspešan nastup u finalu i osvajanje “Tesla kupa”.

Na kraju nisu samo oni slavili osvojeno prvo mesto. Lepa vest je prosleđena folklorašima koji su se vraćali sa Zlatibora, pa su i oni u autobusu proslavili uspeh fudbalera.

Predsednik Arsić ističe da su za uspešan rad sportske sekcije najzaslužniji Slavko Kostić i Goran Stojanović Stari. Oni svoje vreme provode uz fudbalere, organizuju i pripremaju sve što je potrebno.

Obradovali folkloraše: Fudbaleri osvojili “Teslin kup”