Opasan lek protiv dijabetesa u Srbiji nema zamenu

0

 

"Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) do sada nije dobila zvanično bezbedonosno uozorenje od FDA ili neke druge svetske agencije za lekove o rizicima koje predstavlja njegovo uzimanje, a nije bilo ni prijava na neželjene reakcije na ovaj lek iz Srbije”, piše u saopštenju koji nam je poslato iz ALIMS-a.

 

Lek protiv dijabetesa tipa 2 "avandia” se na srpskom tržištu pojavio 2006. godine, kada je i dobio dozvolu od ALIMS-a, i to samo za tablete od 8 mg i 4 mg. U saopštenju Agencije piše da se lek ne preporučuje deci i adolescentima do 18 godina.

 

Na našem tržištu ne postoji lek koji je direktna zamena "avadiji“. Iako se ovaj medikament izdaje samo uz lekarski recept za sada ne postoje podaci koliko naših građana ga je upotrebljavalo od 2006. godine. Što se tiče njegovog prometa ALIMS je mogao da kaže jedino da se lek nije izdavao tokom 2009. godine.

 

FDA je sastavila listu deset lekova čije korišćejne ima ozbiljne nuspojave, zbog čega se njihova upotreba ne preporučuje. Na spisku se, između ostalih, nalazi i "avandia", a sedam od deset rizičnih lekova je u slobodnom promete i u Srbiji.  

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here