RTRS
Ustavni sud BiH

Posle smene srpskog predstavnika sa mesta predsedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, Srba više nema u tamošnjem pravosuđu. Od ukupno osam pravosudnih institucija u BiH pet vode Bošnjaci, dve Hrvati, a jednu predstavnik drugih naroda. Ovaj atak sa opasnim namerama na RS pokušaj je Bošnjaka da na sledećim izborima dobiju “srpskog Komšića”.

Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnja pitanja i portparol SNSD , podseća da Republika Srpska sve vreme govori da su sve pravosudne institucije na nivou Bosne i Hercegovine nametnute od Visokog predstavnika i po Dejtonskom sporazumu ne postoje kao nadležnost BiH u oblasti pravosuđa, već su to nadležnosti entiteta.

– Dakle, to su nametnute institucije i ukupno ih ima osam na nivou BiH, a do sada je samo jednu od tih institucija vodio kadar iz Republike Srpske, odnosno Srbin, i to je bio Visoki sudski i tužilački savet BiH. Svi ostali su iz Federacije. Sve vreme je atakovano na to mesto i čini se da je to bio jedini problem u pravosuđu u BiH i uspeli su da ga smene i da i na to mesto postave Bošnjaka – kaže Kovačević za Sputnjik.

Poenta ovakvog postupka je po njemu novi atak na RS i novi pritisak na institucije RS, i na kraju na njene ingerencije.

– Republika Srpska nema kome da se žali već samo da se protiv ovoga politički bori i to je ono što mi i radimo i što ćemo i te kako raditi u narednom periodu – dodaje on.

Novi atak na Republiku Srpsku

Poznavaoci prilika navode da Bošnjaci već odavno rade na tome da preuzmu potpunu političku kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom uoči izbora 2022. godine, što su sada već uradili sa poslušnicima iz nekih srpskih stranaka kad je reč o održanim izborima u Srebrenici i Doboju.

Dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje napominje da je Republika Srpska konstantno pod udarom vlasti u BiH i oni definitivno hoće da unište RS po svim pitanjima i to već godinama otvoreno rade.

– Ovo jeste usmereno ka čistki Srba gde god se nalaze u institucijama BiH, što ne bi trebalo da nas čudi, jer su nas i fizički čistili sa teritorija tokom rata. Znači, ovo je samo nastavak te genocidne politike koju vodi Izetbegovićeva ekipa od devedesetih na ovamo – kaže on.

Deđanski je siguran da smena srpskog predstavnika sa pozicije Visokog sudskog i tužilačkog saveta ima veze sa izborima koji se planiraju u BiH 2022. godine.

– Žele da oslabe uticaj srpskog naroda u BiH i žele da dobiju kandidata iz redova Srba kao što je Željko Komšić, koji je navodno predstavnik hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH, a u stvari je neko ko zastupa interese Izetbegovića. Cilj im je da nađu deklarativnog predstavnika Srba koji će da ispunjava interese muslimanskog korpusa – navodi Deđanski.

Međutim, dodaje on, na njihovu nesreću Srpska je mnogo jača nego što oni misle i neće uspeti u svom naumu. On kaže da RS treba da iskoristi sva raspoloživa pravna sredstva da bi barem dokazala nepravdu koja se čini srpskom narodu u BiH i namere Bošnjaka.

1 COMMENT

  1. Sve ovo lici na onu narodnu “da se Vlasi ne sjete”. Dobro znaju da sve ide precutno ka tome da Srbi pogube sve predstavnike u zajednickim organima BiH. I sta da se rado nego referendum o otcjepljenju. Ali to je vec na granici sukoba koji Srbiji nikako ne odgovara. Ovo sa ponistenjem izbora u Srebrenici i Doboju je na mala vrata uvlacenje nekakvih kontrolora u izborni proces, da ponovo oslabe biracki kapacitet Srba za izbore 2022.
    Pokusajte Srbi drugacije. Imate Narodnu skupstinu a njene odluke niko, ama bas niko ne moze osporiti. Dakle odluka o neprihvatanju odluka VSTS dok se ne obezbijedi zakonitost i dejtonsko nacelo konstitutivnosti naroda. Odluke CIK-a proglasiti nezakonitim… Pa nek oni dokazu da je sve to u skladu sa zakonom!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here