EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić proslavio je juče prvi put bez porodice, samo u krugu preostalih haških pritvorenika, 78. rođendan.

Ovo je deveta godina kako Mladić rođendan obeležava u Pritvorskoj jedinici Sheveningen, a njegov sin Darko Mladić otkriva za “Vesti” da su mu prvo čestitali unuci, a da nije bilo nikog iz porodice na njegov isključiv zahtev.

– Supruga Bosa je trebalo da doputuje za njegov rođendan, ali je on zatražio da zbog epidemije korona virusa odloži taj put. Ipak, čuli smo se svi sa njim. Deca su mu čestitala veče ranije zato što su jutarnja smena u školi. Ratko se naravno raznežio, jer obožava da priča sa svojim unucima, a naročito sa najmlađim Aleksandrom – kaže Darko Mladić i dodaje da je i sam dobio na stotine poziva i čestitki sa svih strana sveta.

Stigle su čestitke, ne samo od naše dijaspore, već i od Rusa, okupljenih po mnogim gradovima u unutrašnjosti Rusije u Udruženju “Prijatelji generala Mladića”, počev od Sočija do Jaroslava.

Na naše pitanje da li je planirana neka proslava u Hagu, Darko Mladić kaže da sumnja u to jer njegov otac nikada nije pridavao puno značaja svojim rođendanima.

– On je voleo da proslavlja dečje i naše rođendane, ali nikada nije puno mario za svoj – objašnjava generalov sin.

Darko Mladić dodaje da je ovaj rođendan prošao u strahu porodice da li će haški lekari ispoštovati procedure i podvrgnuti njegovog oca zakazanoj operaciji tek kada to dopusti njegovo zdravstveno stanje.

– Svi lekarski nalazi ukazuju na to da je Ratko Mladić trenutno loše, a da njegova krvna slika ukazuje na to da bi operacija u takvom stanju predstavljala rizik po njegov život. To bi bukvalno bilo njegovo ubistvo – kaže Darko Mladić.

Sudsko veće Mehanizma za ratne zločine prihvatilo je sugestiju haških doktora da general Mladić bude podvrgnut operaciji polipa na debelom crevu zbog velikog procenta verovatnoće da oni mogu da se pretvore u maligni tumor. Zato je otkazana i rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu kojom je general Mladić osuđen na doživotnu robiju.

– Ne znamo za kada je ta operacija zakazana. Niko ništa ne govori ni nama, ni njemu, a ni njegovim advokatima. To je ono što nas najviše brine. Šta ukoliko odluče da ga odvedu na operaciju i pored toga što nisu uspeli da mu poprave loše zdravstveno stanje? Pogotovo mu je loša krvna slika, koja je daleko ispod minimuma već dugo. Operacija sa takvom krvnom slikom bi bila rizik za njegov život – upozorava Darko Mladić.

Ne žuriti sa zahvatom

Darko Mladić kaže da je trenutno najveća briga porodice i advokata da lekari ne požuruju sa operacijom.

– Najvažnije je da se ta operacija obavi tek kada se on dovoljno oporavi. Dodatni problem imamo i što se još ne zna termin za tu operaciju, a nisam siguran i da ćemo o tome uopšte biti obavešteni, mada je valjda logično da porodica sa tim bude upoznata. Ne može da bude operisan neko sa hemoglobinom 62. Svi doktori su rekli da bi to bukvalno moglo da ga ubije – poručuje Mladićev sin.

Nije običan polip

Povodom pisanja pojedinih medija da general Mladić treba da bude podvrgnut operaciji “običnog polipa”, Darko Mladić kaže da je to tendenciozno.

– Postoji verovatnoća da to ipak nije običan polip već benigni tumor – objašnjava Darko.