Z. Raš
DEO EKSPEDICIJE: Maksa, Kokir i Blečić

Kilimandžarenje je priča koja je nastala kada smo sebi postavili pitanje: “Kad ako ne sad? Ko ako ne mi?”

To je priča o avanturi i putu do jednog od najviših planinskih vrhova na svetu. Ovo je priča o timu prijatelja, kolega i avanturista. Priča o odlasku u nepoznato i izlasku iz zone komfora kako bismo rasli i pomerali lične granice. Uputili smo se ka vrhu, pošto je tamo najmanja gužva, ali i najlepši i najjasniji pogled pruža se odatle! Kilimandžarenje je naš način da sa vama podelimo tu jasnoću i sve lepote nestvarnih prizora divlje Afrike.

Zašto baš Kilimandžaro?

Kilimandžaro je uspavani vulkan u Tanzaniji i sastoji se od tri vulkanska čunja: Kibo, Mavenzi i Šira. Planina je deo nacionalnog parka Kilimandžaro i čuvena je destinancija za planinare i visoke uspone. To je najviša planina na svetu, koja nije deo nijednog planinskog venca. Njen najviši vrh je Uhuru Pik i nalazi se na 5985 m nadmorske visine. Kilimandžaro ima na sebi glečere i ledena polja za koja se predviđa da će se istopiti između 2030. i 2050. Odlikuju ga različiti klimatski pojasevi i u samo šest dana popećemo se iz vrućih ravnica Afrike kroz travnjake, tropske kišne šume, planinske livade, močvare i visoke pustinje pravo na vrh kroz snegove Kilimandžara koje je opisao i čuveni Ernest Hemingvej.

Kako je nastalo kilimandžarenje?

Kažu da je osnova svakog liderstva lider koji nosi ideju, strast i inspiraciju i prvi sledbenik koga ta ideja pokreće i koji postaje njen promoter. Ništa drugačije nije bilo ni sa našom družinom. Kada je Branko dobio goruću želju da dočeka zoru na Uhuru Piku, Maksa je bio prvi koji je rekao “Kada krećemo?” I što bi rekao Cezar, “Alea iacta est”
(Kocka je bačena). Ideja je bila sve snažnija, opipljivija, bliža, a družina sve veća. I tako, korak po korak, sastanak po sastanak, dobila je svoje ime, rok i akcioni plan. Zvanično, jedna želja pretvorila se u snažan, jasan, oročen, inspirišući, zajednički cilj. Rodilo se kilimandžarenje. I evo raste, baš tu pred vama.

Rukometaši osvajaju vrh

Ekspediciju koja za vikend kreće u pustolovinu čine bivši rukometaši Branko Kokir, sa suprugom Gordanom i Damjan Blečić, odnosno njegova lepša polovina, Ivana. Tu je i Vladimir Maksa, novinar, Janez Kranjc, snimatelj, a društvo im prave i Aleksandar Petrović, Andras Ileš i vođa ekspedicije, David Kovačević.