Privatna arhiva
NA VRHU JE NAJLEPŠE: Ivana Blečić

Pri prvom koraku, kada sam otvorila vrata, ostala sam bez daha. Ne zbog manjka kiseonika, što je na ovim visinima uobičajeno, već zbog prizora od koga mi oči sijaju. Zora na Kilimandžaru, kakav savršen spoj oštrog vazduha u mojim nozdrvama, škriputave mokre trave pod nogama i prelivanje ružičastih i ljubičastih tonova na horizontu. Zastajem i utiskujem svaki piksel koji je priroda naslikala u svoje sećanje.

Polako mi se pridružuje ostatak ekipe, žamor, zadirkivanje, smeh i podrška su ono po čemu odmah prepoznajem moj tim.

SPREMNI ZA IZAZOVE: Deo naše ekspedicije

– Najvažnije je da poštujemo planinu i tada će ona poštovati nas – kaže naš glavni vodič Paolo.

A planina se poštuje tako što jedete zdravo, spavate redovno, pijete dovoljno tečnosti i hodate polako. I poštujući Kilimandžaro, posle obilnog doručka, krenusmo put vrha, nogu pred nogu. Današnji saldo jeste pređenih 11km tokom šest i po interesantnih, napornih i uzbudljivih časova.

GOSTI I DOMAĆINI: Svi na okupu

Na korak smo bliži našem cilju, od koga nam srce ubrzano lupa. Na 3700m pomalo se otežano diše, ali se najšire smeje. Jer ti su osmesi najveći – kada savladamo visine na koje nismo ni slutili da možemo stići.

ODREDIŠTE: Horombo koliba

Devetočlana ekspedicija

U ovu pustolovinu Ivana je krenula sa suprugom Damjanom i “ostatkom ekipe”. Nju čine i Branko Kokir sa ženom Gordanom, zatim novinar Vladimir Maksa, snimatelj Janez Kranjc, zatim David Kovačević, Aleksandar Petrović i Andras Ileš.

“ULjEZ”: Između Ivane i Gordane je Ana, članica drugog tima

Uspon do Horombo koliba

Četvrti dan avanture bio je rezervisan za uspon do Horombo koliba. Razlika u nadmorskoj visini, u odnosu na prethoni “stepenik” iznosi 998 metara. Kada se sve sabere, naša četa se nalazi na 3.721 metar nadmorske visine.