Opet Albanac ubijen u Siriji

0

 

U Siriji su u sukobima poginulao sedam Albanaca iz Makedonije (Foto: Ilustracija)
 

Iako je Memiši poginuo još u novembru prošle godine, tek sada je potvrđena njegova smrt. Obojica su, pišu mediji na albanskom, bili pripadnici grupe Džebhat al Nusra. Memiši je poginuo u bici mudžahedina protiv vojske sirijskog predsednika Bašara al Asada. U njoj je učestvovao i Bela, koji se na ratištu predstavljao kao Isa el Albani. Bela je na ratište u Siriju otišao pre dve godine. Bio je jedan od prvih Albanaca iz Makedonije koji je otišao da se bori na strani mudžahedina u Siriji, a poginuo je u bici kod industrijske zone Šejh Nedžar u Alepu.

Time se broj Albanaca iz Makedonije ubijenih u Siriji popeo na sedam. Prošlog maja u Siriji je stradao Rasim Zećiri (28), iz sela Belovište kod Gostivara, koji je živeo u Austriji. Smrt u Siriji stigla je i hodžu iz Skoplja, Samija Abdulahua, a potom Imera Nimetulu (38), zvanog Abu Zijat, iz skopskog sela Grčec.

U januaru ove godine je poginuo Alim Osmani (22), iz Skoplja, sredinom maja Adnan Redžepi (31), iz Kumanova.

Međutim, ukupan broj ubijenih Albanaca sa prostora Balkana u Siriji se ne zna. Poznato je da je na bojištu u Siriji stradalo više od 14 islamskih ekstremista sa Kosova, deset iz Albanije, sedmorica iz Makedonije i nekoliko iz Preševske doline u južnoj Srbiji. Albanci sa Balkana u Siriji se bore na strani pripadnika pokreta Islamska država Irak i Levant ili fronta Al Nusra, koji je povezan sa Al Kaidom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here