Opet lov na Srbe na Kosovu

0

Kosovska policija je prošlog utorka pokušala da uruči poziv na saslušanje Slaviši Ristiću, nekadašnjem predsedniku opštine Zubin Potok
 

Pozivi im ipak nisu uručeni jer nisu bili na svojim adresama. Meštani su revoltirani ovim potezom i za danas su najavili protest u Zubinom Potoku s koga će, kako najavljuju, poslati jasnu poruku Prištini, Beogradu i Briselu.

– Na službenom putu sam i trenutno sam van Kosova. Čuo sam da su me tražili i da treba da dam izjavu zbog nekog teškog krivičnog dela koje sam navodno počinio. Čuo sam i da Slavišu Ristića traže zbog nekoliko navodnih krivičnih dela – rekao nam je u telefonskom razgovoru Stevan Vulović i dodao da u životu ni mrava nije zgazio i da se radi o provokaciji i pokušaju zastrašivanja Srba na severu Kosova.

– Smeta im naše srpsko jedinstvo, smeta im naša jaka poslanička grupa u Skupštini Kosova i dobar odnos sa predstavnicima međunarodne zajednice. Na ovaj način pokušavaju da nas diskredituju i upotrebe za njihove međualbanske sukobe oko vlasti. Nemam nameru da se odazivam na njihove provokacije, ovo je stvar naše države koja će, nadam se, regovati onako kako bude trebalo – kaže Vulović.

Poziv za saslušanje Slaviše Ristića i Stevana Vulovića koji većina Srba doživljava i kao pokušaj hapšenja (da su se odazvali verovatno bi im odredili pritvor) izazvao je veliko uznemirenje u Zubinom Potoku i na celom severu Kosova. Za Slavišu Ristića i još mnogo Srba koji su godinama branili sever Kosova od albanskih separtista i ranije se spekulisalo da su na raznim spiskovima za hapšenje, a neki "spiskovi" su i objavljivani u albanskim medijima. Stevana Vulović je od nedavno na čelu opštine Zubin Potok.

 

Ko je od nas sledeći?

Upravljački tim za Zajednicu srpskih opština navodi da će u ponedeljak, 21. jula, u 11 sati, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribarići, u Zubinom Potoku, organizovati protest pod nazivom: Svi smo isti – ko je od nas sledeći?
– Protest se organizuje povodom pritisaka na Srbe na Kosovu i Metohiji, neosnovanih optužbi i pretnji hapšenjima. Svoje neslaganje s aktivnostima Euleksa, usmerenih protiv osnovnih ljudskih prava, iskazaće srpski narod sa čitavog Kosova i Metohije – naveo je Upravljački tim.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here