Opet prepucavanja zbog para iz SOKOJ-a

0

Marina i Braja: Vladari srpske scene
 

Već godinama se priča kako u SOKOJ-u, organizaciji muzičkih autora Srbije, vlada pravi haos. Umesto da štiti prava svojih članova, kojih ima više od 9.000, SOKOJ se prema malobrojnima odnosi kao majka, a prema ostalima kao maćeha. Mnogi autori na glasu su bezbroj puta SOKOJ kritikovali, žaleći se da dobijaju samo mrvice od emitovanja svojih pesama, po osnovu autorskih prava, dok privilegovani dobijaju prava mala bogatstva godišnje zato što su nečiji miljenici.

 

Provera, pa optužbe

– Biće tu mnogo posla za nadležne organe, kao što su razne inspekcije. Treba da se provere neke stvari, da se dokažu, a onda da se povedu odgovarajući postupci. Mi nismo egzekutori koji bi trebalo da sude onima koji nisu radili kako treba – kaže Aleksandar Kobac, jedan od autora koji u ovoj organizaciji ima oko 2.000 prijavljenih pesama.

Za poslednja dešavanja, mnogi imaju samo jednu reč, sramota. Otkrivanje mahinacija i nepravilnosti počelo je izveštajem komisije na čijem čelu je stajao Milutin Popović Zahar. Jednostavno su upoređene emisije Pinka sa košuljicama, izveštajima o emitovanju koje su sa Pinka stigle. Ispostavilo se da su košuljice štelovane, a na osnovu toga, autorima isplaćivani honorari koje ne zaslužuju! Kada su za to čuli u Pinku, stiglo je ekspresno izvinjenje!

– Velika sramota! Svi smo bili frapirani. Žao mi je što su se kola slomila na Draganu Brajoviću Braji jer je on ulogovan na svim tim košuljicama. Dali smo Pinku rok do 1. oktobra da ispravi stvar, proveri i ispravi košuljice, a posle toga ćemo videti da li će biti pokrenute tužbe. Ne možemo da tvrdimo da li neko od autora stoji iza toga i ko je sa kim u dilu. Tužno je to da autori poput Dragana Aleksandrća i Mileta Basa, kao i ja, dobijamo ogriske SOKOj-a, iako imamo na stotine prijavljenih pesama koje se emituju i slušaju – kaže Ljubo Kešelj, koji je postao jedan od članova nadzornog odbora SOKOJ-a.

Dodaje Kešelj da su mu tokom izborne skupštine stizale anonimne poruke u kojima je pisalo da ne treba da glasa za Braju i još neke ljude, uz opasku "da su to obični lopovi". Na nedavno održanoj sednici, jasno i glasno je rečeno da nepravilnosti u obračunu honorara postoje i da treba krenuti u borbu sa njima.

Među onima koji su najviše boli oči ostalima su Vlado Georgiev, Dragan Brajović Braja i Marina Tucaković koji su proteklih godina od SOKOJ-a dobili nekoliko desetina miliona dinara po osnovu autorskih prava. I dok je Georgiev odmah rekao da će vratiti oko šest miliona dinara (oko 51.800 evra), Dragan Brajović Braja je nezadovoljan i besan napustio sednicu.

– Nisam za to da se prstom upire na bio kog autora, dok se ne dokaže čija je to krivica. Postoji mogućnost da se zabrljao softver, ali i mogućnost da je za to kriva uređivačka politika – dodaje Kobac.

Po mišljenju mnogih, najdeblji kraj u ovoj priči izvukli su Dragan Brajović i Marina Tucaković. Mnogi na estradi pričaju kako njih dvoje imaju monopol, ali njihove pesme su popularne i slušane. Kako kažu mnoge njihove kolege, neobično je to što su najviše novca od SOKOJ-a dobili u vreme kada su oboje bili članovi Upravnog odbora SOKOJ-a, za šta su, inače, dobijali plate jer je članstvo u upravnim odborima plaćena funkcija.

Posle svih insinuacija o malverzacijama, Braja i Marina ne žele da diskutuju na ovu temu i da komentarišu bilo šta.
 

– Ma neću da ulazim u taj krug bez kraja – kratko kaže Braja, dodajući da Marina i on nisu krivi što su njihove pesme najpopularnije i najtraženije i da još dugo imaju nameru da nerviraju kolege svojim uspehom.

 

Uvek je neko nezadovoljan

– Uvek je neko nezadovoljan. I ja sam nezadovoljan svojim primanjima. Imam prijavljeno na stotine dela, ali od toga što dobijam na ime autorskih prava, ne mogu da zadovoljim ni osnovne potrebe svoje porodice. Da živim od toga, bio bih socijalni slučaj. Uvek će biti onih koji će pokušavati da sebi zagrabe što više, ali i onih koji će se donkihotovski boriti protiv vetrenjača. Ja se borim za to da se radi u skladu sa statutom, zakonom i pre svega moralom – kaže Vladimir Grajić, jedan od autora "Molitve", pesme koja je pobedila na Evrosongu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here