Printscreen
Milan Vasic

U punoj sali MTS dvorane Milan Vasić promovisao je pesmu i spot “Poleteo soko sivi”, koji su publici približili melos i lepote Kosova i Metohije, a na ovaj način umetnik je želeo da se oduži Kosovu i Metohiji za prelepo detinjstvo. “Poleteo soko sivi sa jelovih grana, poleteo Krstopolju do slavnih Dečana. Pusto li je ravno polje, magla božur krije, bar ti pevaj, moj sokole, da mi žao nije. Oj, sokole, ptico mila, podari mi svoja krila, da se vinem u visinu i nadletim Šar-planinu. Da nadletim snežnu Šaru, majku, oca, kuću staru…”, samo su neki od prelepih stihova pesme koji gađaju ravno u srce.

– Kao neko ko je rođen i odrastao na prostoru Kosova i Metohije, neko ko je zadojen kosmetskom melodijom i pesmom uzeh za misiju da upravo tom vrstom umetnosti prikažem svu lepotu Kosova i Metohije. Celog svog života se trudim da Kosmet prikažem u najlepšem svetlu, približim ljudima vrednosti koje se odvajkada do današnjeg dana čuvaju na prostoru svete srpske zemlje. Da kroz pesmu uputim poziv da se ne zaborave tradicija, porodica, vera i sve iskonske vrednosti postojanja srpskog naroda. Ovo je još jedan način da uputim poziv onima koji nisu imali priliku da obiđu Kosmet, da navrate i vide sve lepote ovog dela Srbije, kulturnu i duhovnu baštinu. I na kraju, svi znamo da je Kosovo i Metohija kolevka srpskog naroda, pa s toga dolazimo do činjenice da su svi Srbi rodom sa Kosmeta – kaže Vasić.

Dodaje da je ponosan što potiče sa Kosova i Metohije.

– Želeo sam da se odužim i za lepo detinjstvo koje sam imao tamo, ali i da sačuvam melodiku zavičaja. Ako nećemo mi koji smo tamo rođeni i čiji su tamo koreni, ko će. Imam tu neku misiju da svake godine snimim po jednu ovakvu pesmu za moj narod koji je ostao da živi tamo i čuva pradedovinu, ali i da onima koji ne znaju gde su naše biserne svetinje dočaram lepotu Kosmeta. Cilj mi je da požele da odu i da ih posete – rekao je Vasić koga su prisutni na nogama pozdravili gromoglasnim aplauzima, a emotivni pesma i spot u kome se pojavljuju i Milanovi roditelji, mnoge je ganuo, pa je pala i poneka suza.

Glumac je dodao da su svi koji su učestvovali u ovoj priči uspeli da naprave ono što su želeli.

Zavet budućim generacijama

Realizaciju spota u potpunosti je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a pesmu je objavio PGP RTS. Autori kompozicije “Poleteo soko sivi” su Dejan Aksić, Dragan Nikolić, Miroljub Jevtić, u aranžmanu Dejana Aksića. Promociji su prisustvovali i predstavnici SPC, Vlade, Milanove kolege i prijatelji.

– Mnoge pesme su ispevane o Kosovu i Metohiji i sudbini srpskog naroda na mestu gde se vekovima nebo i zemlja dodiruju. Gde se svakoga dana stradanje i radost življenja susreću. Ali, o Kosovu i Metohiji najlepše pevaju oni koji su se napojili vode sa Šar-planine, kolo igrali u porti Gračanice, molili se Joanikiju Devičkom i zaplakali na Gazimestanu. Zato pesme o našoj južnoj pokrajini koje pronosi ovo momče sa Kosova predstavljaju zov srpske duše i odjek slave naših predaka, ali i amanet i zavet budućim generacijama – rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.