J. Dinić
Veselo kolo

Folklorna grupa „Oplenac” iz Adelajda krajem prošle godine obeleželila je veliki jubilej – pola veka postojanja i uspešnog rada, kad su se na svečanoj priredbi okupile brojne generacije članova, koje su rasle i stasavale zajedno sa ovog grupom, zajedno zaigrale i sećale se prvih koraka i dana provedenih u „Oplencu”.

Međutim, proteklog vikenda „Oplenac” je još jednom obeležio veliki jubilej, ovoga puta tradicionalnim godišnjim Festivalom, koji su svojim prisustvom uveličali srpski folkloraši iz glavnih gradova Viktorije i Novog Južnog Velsa sa kojima „Oplenac” dugo neguje lepu i čvrstu saradnju.

Uz pregršt lepih rođendanskih želja u goste grupi iz Adelajda iz Melburna su došle folklorne grupe „Šumadija”, „Morava” i Moravac, dok su iz Sidneja stigle „Ravna gora” i Akademija Krug. Gosti, ali i sve grupe domaćina „Oplenca” očarale su publiku bogatim spletom narodnih igara, prelepom koreografijom, veštinom i energijom koju su prenosili na svakoga ko je kao omađijan posmatrao njihove nastupe.

Festival je počeo prošle subote kad je „Oplenac” organizovao Srpsko veče za mlađe, ali i starije. Za sjajnu atmosferu pobrinuli su se pevači Darko Filipović i Dušica Grabović, pa se na podijumu igralo do duboko u noć.

Provod je nastavljen dan kasnije sutradan u dvoristu crkvene opstine, uz muziku Nenada Ranića i Saše Rajaka i pesmu sestara Bojane i Nikoline Španović. Nikome nije smetalo ni što je tokom popodneva počela da pada kiša, naprotiv! Razdragani narod se uhvatio u kolo, igrao i veselio se.

U jednom delu dvorišta svoj štand imala je Srpska škola “Sveti Sava”, koja je organizovala brojne aktivnosti za decu. U svakom trenutku tu ste mogli da zateknete brojne mališane koji su se okupili da crtaju i boje, pevaju pesmice ili slušaju zanimljive priče.

Naravno, gosti su najviše uživali u majstorijama folkloraša.

– Scenom je prošlo čak 420 igrača! Igrale su se igre iz Srbije i svih zemalja u kojima Srbi žive. Raznolikost i bogatstvo sjajnih narodnih nošnji podsetilo nas je na lepotu narodnih rukotvorina. One su, zaista, simbol našeg identiteta – kaže koreograf „Oplenca” Aleksandar Branković. – Folklorna grupa “Oplenac” važi za najboljeg domaćina u Australiji, pa su u skladu s tim gosti iz Sidneja i Melburna i dočekani. A, nama je velika čast što nas bije takav glas…

Država festivala

Jedna grupa gostiju je nakon Srpske večeri posetila centar Adelajda i kasnije sa oduševljenjem prepričavala provod u gradu. Naime, u toku je bio Festival umetnosti, jedan od najlepših i naboljih na svetu, po kojem Južna Australija ponosno nosi ime “Festival State”.

– Bašta vanzemaljskih uživanja je zaista jedinstvena. Divno smo se proveli – pohvalila nam se Sanja Duvnjak. 

Kuhinja sve očarala

Festival je posetilo 1.200 ljudi, a među zvanicama je bilo i Italijana i Grka koji su uživali u specijalitetima nadaleko čuvene srpske kuhinje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here