Ovih dana je jedno selo na obroncima planine Rudnik inspiracija likovnim umetnicima. U Trudelju kod Gornjeg Milanovca šesta međunarodna likovna kolonija okupila je 16 slikara iz osam zemalja.

Od pogleda sa rudničkih visova zastaje dah. Umetnici kažu – lako je stvarati u takvom okruženju.

“Slikanje pejzaža je za mene način da ostanem u kontaktu sa prirodom, jer ja živim u gradu, kao i većina nas. Malo smo se udaljili od prirode, pa je ovo način da nam ostane malo bliže”, rekao je Stojan Milanov iz Beograda.

Priroda ih je osvojila, opila i nadahula. Iako daleko od svojih ateljea, svako je za sebe pronašao umetnički kutak.

Peđu Rakićevića iz Kragujevca inspiriše pravi domaćinski ambijent, kao i hrana, smeštaj i društvo, što mu olakšava da svoje slikarske doživljaje prenese na platno.

U etno domaćinstvu spojilo se sve — tradicija, umetnost i nova energija.

Momir Vemić iz Crne Gore smatra da bi ta kolonija mogla da se nazove “mostovi Balkana” jer okuplja najbolje umetnike, koji su ujedno i prijatelji.

Internacionalna likovna kolonija na šumadijskoj planini organizuje se već šest godina.

“U početku su to bili prijatelji koje smo poznavali, a onda se to polako širilo, dok nismo došli do jednog veoma ozbiljnog umetničkog sastava iz sedam zemalja i naše Srbije”, rekao je organizator kolonije Miloljub Baltić.

Druženje, razmena iskustava i stvaranje novih dela, novih prijateljstava ostaće i ove godine u uspomenama između pogleda na rudničke obronke i slikarskih platna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here