B. Miličić
Spremaju se za nastupe: Na probama su i novi članovi

Najstarije naše kulturno-umetničko društvo u Minhenu, Jugos, prošle godine je napunilo 45 godina od osnivanja. Zbog pandemije korone odgođeno je obeležavanje jubileja, a prema rečima sagovornika “Vesti” Stojana Ilića, predsednika KUD Jugos, za oporavak će trebati dve godine, odnosno onoliko vremena koliko su trajale pauze u radu. Ni u ovom društvu, koje čini 80 porodica sa više od 120 igrača, nisu bezbolno prošle prethodne dve godine. Bilo je osipanja članstva među igračima i to u izvođačkom ansamblu, ali je na svu sreću porastao interes dece za folklor i stigli su novi članovi pa se polako normalizuje rad u društvu i krenule su probe i redovne aktivnosti. Uprava društva je prihvatila neke pozive za gostovanja pa će igrači konačno nastupiti pred publikom.

– U toku je konsolidacija posle problema i snalaženja u vremenu pandemije. Tokom prethodne dve godine Jugos je napustilo nekoliko članova izvođačkog ansambla a razlozi su školske i privatne obaveze, nedostatak uobičajenih proba, nastupa i druženja. Otpali su mnogi revijalni i tamičarski nastupi naših ansambala što je svim članovima, a pogotovo deci teško palo jer oni vežbaju i žive za nastupe pred publikom, za putovanja i druženja s vršnjacima drugih društava – ističe predsednik Ilić.

Pregurali smo najteže: Stojan Ilić

On dodaje da je u Bavarskoj sve bilo mnogo strože, a ponašanje prema pandemiji bilo je u znaku sistema “kreni-stani”.

– Za to vreme u Austriji se živelo mnogo opuštenije, a naša društva bila su u mnogo boljem položaju nego mi u Bavarskoj.

Ilić kaže su nastojali da sa članovima društva i roditeljima i u vreme kada se nisu okupljali, održavaju kontakte i saradnju uz pomoć društvenih mreža.

U dečjem ansamblu su mališani od devet do 12 godina

– To je dosta dobro funkcionisalo, a ima i nešto pozitivno u svemu što se događalo u dve godine pandemije virusa korona. To vreme smo iskoristili za administrativne poslove, promenu statuta i sređivanje dokumentacije, pravljenje planova i programa delovanja. Ono što je najvažnije krajem godine planiramo celovečernji koncert kojim ćemo obeležiti 45 godina postojanja – ističe Ilić.

Seminar folklora

S obzirom na pet igračkih sastava ovog društva i nastojanje da se proširi i obogati repertoar svakog od ansambala, Stojan Ilić napominje da su u toku dogovori o organizaciji seminara za igrace i koreografe Jugosa što bi svakako pomoglo da se i roditelji i deca još više okupe u ovom društvu.

Podrška iz Beograda

Tradicija i kvalitet rada ovog najstarijeg minhenskog kulturno-umetničkog društva prepoznati su i u Kancelariji za dijasporu koju je formirala Vlada Srbije. Rukovodstvo Jugosa je obavešteno da je Kancelarija ovom društvu namenila 4.000 evra kao podršku u radu i aktivnostima.

– Ovo je prvi put da nam iz Srbije stiže novčana podrška i mi smo zbog toga jako zahvalni i srećni. Već smo isplanirali da ovim sredstvima kupimo nošnje za novu koreografiju Igre iz okoline Beograda. Kupovina kompleta nošnji je velika finansijska obaveza za naše društvo, jer komplet muške nošnje košta oko hiljadu evra. Mi na repertoaru imamo igre iz svih delova bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo i Metohija, Kordun, Makedonija, Crna Gora – napominje Stojan Ilić i dodaje da vrlo dobru saradnju ovo društvo ima sa Savezom srpskih udruženja Nemačke.

Najmlađe članice Jugosa

Pet ansambala

KUD Jugos ima pet grupa igrača. U školici folklora je 25 dece uzrasta od četiri do osam godina, 20 igrača je u dečjem ansamblu čiji članovi imaju od devet do 12 godina. U omladinskom i pripremnom ansamblu koji vežbaju zajedno je 50 igrača a izvođački ansambl ima 25 igrača iako ih je pre korone bilo 60. Sa igračima vežbaju Sven Matijević i Katarina Janković. Probe se održavaju nedeljom od 10.30 u sali u delu grada Gising a sve informacije vezane za rad, probe i članstvo mogu se dobiti od Stojana Ilića na telefon 0176-20520543. Iz Jugosa poručuju da je otvoren poziv roditeljima i deci da se jave, dođu na probe i aktivno uključe u život i rad ovog društva.