Pixabay.com

Dve nove studije nemačkih naučnika ukazuju na to da su se kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od Covid-19 razvili dugoročni srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtevalo hospitalizaciju. Rezultate istraživanja nemački lekari objavili su u u stručnom časopisu “JAMA Cardiology”.

Rezultate magnetne rezonance srca (MRI) obavljene na stotinu oporavljenih od Covid-19 lekari su uporedili sa rezultatima istog pregleda obavljenog na stotinu osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom. Prosečna starost ispitanika bila je 49 godina, a dve trećine bolesnika oporavilo se kod kuće.

Posle nešto više od dva meseca, među inficiranim pacijentima uočena je veća verovatnoća za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne grupe. Pokazalo se da su kod većine pacijenata, njih 78 nastala ozbiljna oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju nakon srčanog udara.

“Radi se o relativno mladim i zdravim pacijentima starosti od 45 do 53 godine koji su se razboleli u proleće”, rekla je dr Valentina Puntman, kardiolog iz Univerzitetske bolnice u Frankfurtu koja je vodila MRI-studiju.

“Mnogi od njih upravo su se vratili sa zimovanja gde su bili na skijanju i niko od njih nije mislio da ima probleme sa srcem.”

“Činjenica da su se u 78 odsto pacijenata koji su se ‘oporavili’ od Covid-19 razvili ozbiljni srčani problemi, ukazuje na to da bolest kod većine ostavlja posledice na srčani mišić, premda ne postoje uobičajeni simptomi srčanih bolesti, poput bola u prsima koja prati anginu pektoris”, objasnila je dr Puntman, dodajući da smatra da bi, čim se pacijentu dijagnostikuje Covid-19 trebalo odmah delovati i pratiti stanje srčanog mišića.

U sklopu druge studije analizirani su nalazi obdukcije 39 osoba koje su umrle na početku pandemije i čija je prosečna starost bila 85 godina. Kod njih 24 otkriven je visok nivo virusa u srčanom mišiću.

“Kod pacijenata sa veoma teškom kliničkom slikom uočili smo znakove virusne replikacije”, rekao je dr Dirk Vesterman, kardiolog Univerzitetskog centra za srce iz Hamburga i dodao:

“Još ne znamo kakve su dugoročne posledice promena u genskoj ekspresiji. Po podacima o drugim sličnim virusnim bolestima možemo da zaključimo da teži oblik bolesti nema dobar ishod.”

Rezultati ovih studija upućuju na to da bi kod mnogih pacijenata koji su imali Covid-19 mogo doći do srčanog zastoja, stanja kod kog srce ne može da ispumpava potrebnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih delova tela za kiseonikom i hranjivim supstancama.

Prerano je govoriti o tome da li su oštećenja kod pacijenata koji se oporavljaju od Covid-19 prolazna ili trajna, ali su kardiolozi ipak zabrinuti.

Obe studije takođe ukazuju na to da kod osoba koje se zaraze koronavirusom postoji velika verovatnoća za razvoj srčanih problema kasnije u životu, smatra dr Metju Tomi, kardiolog i docent na Medicinskom fakultetu Ajkan koji deluje u sklopu zdravstvenog sistema njujorške mreže bolnica “Mount Sinai”.

“Postavlja se pitanje koliko dugo takve promene traju i da li će ovo stanje prerasti u nešto hronično ili će se stanje srčanog mišića, kako vreme prolazi, postupno poboljšavati”, dodaje dr Tomi..

Od početka pandemije osobe sa kardiovaskularnim problemima, poput visokog krvnog pritiska, bolesti koronarnih arterija ili srčanim zastojem, znaju da su izložene većem riziku od infekcije i smrtnog ishoda.

Veza između Covid-19 i stvaranja krvnih ugrušaka pojavila se kasnije, nakon što su lekari počeli  da povezuju koronavirus sa plućnom embolijom kao i moždanim i srčanim udarom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here