Youtube/N1
Mladen Šarčević

Pošto su u javnosti procureli testovi iz matematike koji svršeni osmaci polažu u okviru male mature, pojedine opozicione stranke i njeni lideri obratili su se javnosti sa zahtevom za smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da ministar prosvete Mladen Šarčević treba da podnese ostavku zbog odlaganja testa iz matematike za male maturante i tako preuzme odgovornost za “curenje testova”.

“Iako ministar Šarčević tvrdi da je krivica za curenje testova iz matematike ‘negde na terenu’ i tako pokušava da skloni odgovornost za sebe, svaki odgovoran političar u ovoj situaciji bi podneo ostavku i to treba da uradi i Šarčević”, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka saopštila je da bi ministar prosvete Mladen Šarčević trebalo da preuzme odgovornost i podnese ostavku zbog krađe testova iz matematike i pomeranja rokova za polaganje male mature.

– Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova – podseća DS.

Ta stranka je zatražila da se utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u krađi testova i da se o tome obavesti javnost u što kraćem roku.

U saopštenju DS ističe da bi trebalo preispitati i verodostojnost rezultata završnog ispita iz maternjeg jezika.

Narodna stranka saopštila je da zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini, kako navode, častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti zbog odlaganja polaganja testa iz matematike.

“Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu ‘provaljeni’, odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija”, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je navela da je neprihvatljivo da deca pored stresa pred polaganje, sada moraju, kako kažu, da plaćaju i cenu korumpiranog i nesposobnog sistema.

“Ovo je drugi put za vreme naprednjačke vlasti da su testovi za upis u srednju školu ilegalno objavljeni, prvi put 2013. godine, a niko od suštinski odgovornih u državnim institucijama i javnim preduzećima nije odgovarao”, navela je Narodna stranka.

Demokratska stranka Srbije upitala je nadležne ko je odgovoran za današnje odlaganje testa iz matematike i da li će neko snositi posledice za, kako navode, taj skandal.

U saopštenju DSS je naveo da je ovo drugi put zа poslednjih šest godinа da držаvа nije u stаnju dа nа vаljаn nаčin orgаnizuje polаgаnje testovа zа mаle mаturаnte.

DSS je upitаla i predsednicu Vlаde Srbije Anu Brnаbić dа li se država temelji nа znаnju i obrаzovаnju.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je preventivno za četvrtak, 20. jun, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test “provaljen”, ali je naveo da je sistem zatajio negde na terenu, u nekoj školi, uprkos tome što su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao.

1 COMMENT

  1. Ja tražim doživotnu robiju za za pripadnike takozvane opozicije koja je zamalo uništila državu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here