EPA-EFE/TOMS KALNINS
Milo Đukanović

Rejting Demokratske partije socijalista 15 dana uoči izbora u Crnoj Gori pao je na minimum, jer stranku Mila Đukanovića podržava 35,3 odsto birača, dok tri opozicione liste zajedno imaju 47,8 odsto podrške, pokazuju rezultati istraživanja Centra za medije i demokratiju, koji većina opozicionih partija vidi kao servis vladajuće partije.

Iza DPS-a, prema ovom istraživanju, nalazi se koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore, okupljena oko Demokratskog fronta, za koju bi glasalo 24,7 odsto birača, a trećeplasirana je lista Mir je naša nacija, predvođena Demokratama Alekse Bečića, sa podrškom od 16,5 odsto. I četvrta lista je opoziciona, a reč je o listi Crno na belo, na čelu sa liderom URA Dritanom Abazovićem, kojoj bi poverenje dalo 6,6 odsto glasača. Zanimljivo je da su na petom mestu Socijaldemokrate Ivana Brajovića, Đukanovićevi koalicioni partneri, sa 5,5 odsto. To je, prema oceni većine posmatrača, prilično nerealno, baš kao i rejting od 4,8 odsto za listu predvođenu liderom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem, dok je veliko pitanje da li i lista Jaka Crna Gora, iza koje stoji Socijaldemokratska partija, ima 4,2 odsto, koliko pokazuje računica CEDEM.

Ipak, bez obzira na to što mnogi sumnjaju da su rejtinzi SD, BS i SDP kao potencijalnih Đukanovićevih satelita posle izbora naduvani, deo analitičara ukazuje i na mogućnost da bar neka od tih stranaka ili od lista nacionalnih manjina priđe opoziciji ukoliko je ona blizu 50 odsto, kako ocenjuje CEDEM, ili je iznad 50 odsto, što iznose drugi istraživači. DPS je, saglasni su i naklonjeni toj partiji, u velikom problemu, što pokazuju i uporedne analize CEDEM, a naročito podatak da polovina ispitanih ne podržava kurs kojim se kreće Crna Gora.

– Imamo istorijski minimum poverenja u institucije, kojima je zadovoljno 33 odsto građana. Taj trend je primetan od predsedničkih izbora 2018. godine. Puno je razloga za nezadovoljstvo građana, počev od pandemije virusa korona do ekonomskih problema. Eskalacijom epidemije došli su na red egzistencijalni problemi i oni su sve vidljiviji. Nije se desilo ništa pozitivno što bi motivisalo građane – ocenjuje Marko Pejović, koordinator istraživanja sprovedenog od 5. do 12. avgusta na uzorku od 1.037 ispitanika.

Veliko poverenje u crkvu

Zanimljivo je da je u ovom istraživanju zabeležen i pad entuzijazma za EU, jer je u odnosu na prethodnu proveru javnog mnenja čak 13 odsto manje onih koji podržavaju članstvo u Uniji. S druge strane, veliko poverenje uživa Đukanovićev najljući neprijatelj Srpska pravoslavna crkva. Za razliku od institucija vlasti, crkva je visoko ocenjena. CEDEM je ustanovio da je tri i po puta više onih koji su podržali odluku mitropolije i episkopija SPC u Crnoj Gori da ne prihvati ponudu vlade koja je u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti. Tu ponudu kao prihvatljivu ocenilo je svega 11,2 odsto građana.