EPA//Valdrin Xhemaj

Predstavnici dva najuticajnija opoziciona politička subjekta u Prištini, DSK i Samoopredeljenja, Isa Mustafa i Aljbin Kurti, različito su reagovali na neopozivu ostavku premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, zbog toga što je, kako je saopštio, dobio poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za procesuiranje bivših pripadnika tzv. OVK, u svojstvu osumnjičenog.

Dok lider najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, kaže da žali što je Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda, Kurti smatra da je ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga.

Mustafa podseća da je DSK stalno tražio ostavku Haradinajeve vlade, ali da žali što se to dogodilo zbog poziva Specijalnog suda.

“Verujem da je borba OVK bila pravedna i čista, kao i da će to pokazati ponovno oslobađanje Ramuša Haradinaja svakih sumnji”, napisao je Mustafa na fejsbuk profilu.

Kurti je, međutim, na toj društvenoj mreži napisao da je Haradinajava ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga.

Lider pokreta Samoopredeljenje konstatuje da je došlo vreme kada je Haradinaj morao da podnese ostavku na mesto premijera prištinskih institucija.

“Haradina je trebalo da podnese ostavku mnogo ranije, na primer. kada je promenio svoj stav o razgraničenju sa Crnom Gorom, kada je povećao sebi platu, kada je imenovao upravne odbore i zaposlio članove porodice i stranačke kolege, kada je 13. decembra 2018. godine dao predlog za plan ”Ahtisari plus” za sporazum sa Srbijom, kada je uništio budžet, kada je pretio Bljakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna”, napisao je Kurti.

Podsetio je i da je Samoopredeljenje bilo protiv formiranja Specijalnog suda za procesuiranje odgovornih bivših pripadnika tzv. OVK za zločine protiv Srba.

“Oni koji su glasali za tu odluku, stavili su sebe i celo Kosovo pod ucenu geopolitičkih interesa izvan naše kontrole”, naveo je Kurti.

Bivši premijer Albanije, Pandeli Majko, tvrdi da je to što je Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera prištinskih institucija “velika čast Kosovo”, jer on, kako kaže, zna da “razlikuje svoju ličnu sudbinu i nacionalnu bezbednost”.

“On je napravio čin koji Kosovo čini državom kojom upravljaju državnici koji razlikuju svoju ličnu sudbinu od nacionalne bezbednosti države”, napisao je na fejsbuku Majko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here