Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije s pažnjom prate situaciju u svetu i u skladu sa savremenim izazovima i razvojem novih sredstava naoružanja i vojne opreme pripadnici Vojske Srbije opremaju se po najvišim svetskim standardima kako bi mogli da odgovore na zadatke koji se pred njih postave.

U skladu s tim, u Vojsci Srbije realizuju se projekti opremanja jedinica po projektima “1500” i “1500+”.

Projekat “1500” odnosi se na opremanje naših specijalnih, izviđačkih i jedinica Vojne policije najsavremenijim naoružanjem i opremom za realizaciju najsloženijih zadataka u odbrani Republike Srbije. Ovim projektom jedinice Vojske Srbije opremljene su automatskim puškama sa optičkim nišanom, refleksnim nišanom sa uveličavajućom optikom i pratećom opremom, puškomitraljezima i pištoljima, termovizijskim multifunkcijskim dvogledima. Takođe, opremljene su i ručnim dnevno-noćnim laserskim daljinomerima, pasivnim noćnim nišanskim spravama, pasivnim dvogledima, smučarskom, veračkom i ronilačkom opremom i ronilačkim gumenim čamcima.

Projekat “1500+” je nastavak opremanja jedinica Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom iz domaćeg razvoja i proizvodnje. Opremanje se realizuje novom generacijom zaštitne balističke opreme, modularnom automatskom puškom M17 u novom kalibru 6,5/7,62 mm s novim nišanskim sistemom (optičkim i refleksnim nišanima), novim snajperskim puškama, dnevno-noćnim osmatračkim uređajima, besposadnom platformom “Mali Miloš”, oklopnim transporterima “Lazar 3”, oklopnim vozilima točkašima 4×4 i 6×6 domaće proizvodnje, kao i drugim terenskim vozilima domaće proizvodnje nove generacije.

Osim navedenog, Projekat “1500+” obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, kao i izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme.

Realizacijom ovih projekata, pripadnici Vojske Srbije su znatno zaštićeniji, umnogome se povećava efikasnost streljačke vatre i mobilnosti jedinica, kao i efikasnost otkrivanja ciljeva noću, što svrstava našeg vojnika rame uz rame sa najboljim jedinicama najsnažnijih svetskih armija.

Opremanje jedinica po Projektu “1500+” naoružanjem i vojnom opremom preduzeća domaće odbrambene industrije, proizvodima naše pameti i našeg znanja, osim toga što jača operativne sposobnosti Vojske Srbije daje i snažan podsticaj privrednom razvoju naše zemlje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here