Oprez pri novčanim transakcijama sa Rusijom

0

Može da se desi da novac ne stigne do odredišta (Foto: Ilustracija)
 

Iz Narodne banke Srbije su naveli da centralna banka nije izdala takvo uputstvo bankama u Srbiji.

 

U pismenim upozorenjima pojedinih banaka, u koje je agencija Beta imala uvid, klijentima se skreće pažnja da banka ne može snositi odgovornost ako zbog međunarodnih sankcija prema Rusiji novac ne stigne do krajnjih korisnika.

 

Te banke, koje nisu želele da im se navodi naziv, savetuju klijentima da provere kome uplaćuju novac, odnosno da provere da li u vlasničkcoj s rukturi kompanija s kojima posluju ima i ruskih državljana koji su pod sankcijama.

 

Prilikom plaćanja iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u Srbiji imaju u inostranstvu korespondentsku banku, preko koje se vrši plaćanje. Kako su objasnili u bankama kroz primer, ako želite da uplatite novac nekome u Velikoj Britaniji, ta uplata može da ide preko Dojče banke, kao korespondentske banke, koja je u EU i koja primenjuje sankcije prema Rusiji, pa postoji mogućnost da onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

 

U Narodnoj banci Srbije (NBS) agenciji Beta je rečeno da centralna banka nije izdavala uputstvo poslovnim bankama koje bi se odnosilo na finansijske transakcije s Ruskom Federacijom ili firmama iz te države.

 

"Ipak, u cilju zaštite deviznih sredstava srpske privrede i banaka od moguće blokade tih sredstava zbog uvođenja sankcija prema Ruskoj Federaciji, kao i zaštite deviznih sredstava Srbije, NBS se obratila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da sa stanovišta svojih nadežnosti dostavi sve raspoložive informacije u vezi sa sankcijama koja se primenjuju u međunarodnom platnom prometu s Ruskom Federacijom", naveli su iz centralne banke.

 

NBS je saopštila da od Ministarstva spoljnih poslova očekuje da dostavi sve relevantne informacije od značaja za dalje postupanje u vezi sa plaćanjima prema Ruskoj Federaciji, posebno imajući u vidu dalje pooštravanje sankcija, kako bi o tome blagovremeno obavestila banke u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here