Oprez: Prodaju nam peršun sa salmonelom

0

Provera je vršena na pet beogradskih pijaca: U peršunu je otkrivena salmonela, a pronađena je i blitva čiji je miris podsećao na mulj (Foto: Ilustracija)
 

Peršun u kojem je otkrivena bakterija nije sa tezge registrovanog poljoprivrednog proizvođača, već ga je nakupac tog jutra kupio sa kamiona na Bajlonijevoj pijaci, a kasnije preprodavao na tezgi 213 u Bloku 44.

Dr Zorica Jovanovski načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta Batut kaže da su uzorkovali voće i povrće sa pet beogradskih pijaca i da pronašli salmonelu na peršunu. Takođe, pronađena je blitva na pijaci u Bloku 44 koja nije ispunjavala organoleptička svojstva, jer je miris podsećao na mulj.

 

Kako se zaštititi

Dr Zorica Jovanovski savetuje da potrošači pre upotrebe dobro operu voće i povrće, zatim da ga ostave u vodi najmanje pola sata i dodaju jednu kašićicu sode bikarbone, pa ga ponovo isperu.
– Povrće koje se kuva treba dobro termički obraditi i kuvati najmanje 15 minuta na višim temperaturama – kaže Jovanovski.

– Potvrđena je salmonela na uzorku peršuna. Pretpostavljamo da je peršun iz delimično poplavljenih područja i da se voda pomešala sa kanalizacijom i prešla preko povrća. Salmonela na voću i povrću se može javiti i kada proizvođači zalivaju bašte nekvalitenom vodom ili kada su blizu septičke jame, pa je preporuka da se povede računa gde se gaji povrće – objašnjava Jovanovski.

Prilikom kontrole, uzrci su uzimani sa pijaca Bajloni, Kalenić, Banovo Brdo, Blok 44 i Vidikovac.

Jovanovski kaže da je salmonela opasnija za malu decu i starije osobe, jer lakse može doći do oboljevanja. Leči se antibioticima i mora se pratiti stanje obolele osobe.

JKP “Gradske pijace” angažovale su Institut Batut za proveru ispravnosti voća i povrća na zelenim pijacama.

Povrće je bezbedno, rekao je pre dve nedelje za portal "Žena" profesor Petar Vukša sa Instituta za fotofarmaciju, tvrdeći da je potopljeno povrće uništeno.

– Juče smo dobili rezultate koji pokazuju da su svi ostali uzorci, osim dva na pijaci Blok 44, ispravni. Najopasnija je sezonska roba i tu je najveći rizik gde može doći do zaraze. Od svakog prodavca sa tezge uzimamo pisanu izjavu, kojom garantuju da njihova roba nije sa poplavljenih područja i da je ispravna. Dužni su da donesu potvrde od lokalnih samouprava da u tim mestima, odakle potiče roba, nije bilo poplave. Tamo gde je bila poplava i gde se voda zadržala do 48 sati, roba je uništena. Opasnija je roba gde je voda bila 24 sata, jer kada se povukla, tu je veća opasnost od zaraza i teških metala – objašnjva zamenik direktora JKP “Gradske pijace” Saša Rokvić.

On kaže da im je poznato ime i prezime nakupca, koji nema mesečnu rezervaciju, već je platio dnevni zakup tezge i da će mu biti zabrabranjena prodaja na pijaci.

– Ispitivanja će obaviti fitosanitarna inspekcija, a prodavcima kod kojih bude pronađena zaražena roba biće zabranjen rad na tezgama, sve dok ne donesu potvrdu od inspekcije da je roba ispravana, a moraće sami da rade i plate te analize – kaže Rokvić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here