Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jul je mesec kada u saobraćajnim nesrećama na putevima u Srbiji ima najviše stradalih. Upravo zbog toga saobraćajni stručnjaci našim zemljacima koji iz zapadne Evrope kreću u otadžbinu, savetuju dodatni oprez.

Mnogi naši građani iz dijaspore koji nisu lane zbog pandemije korona virusa bili u zavičaju, ove godine su odlučili da to nadoknade, pa su pohrlili u rodni kraj. Prvi veliki talas putnika, koji su krenuli na godišnje odmore prošao je tokom proteklog vikenda preko naših graničnih prelaza. Još veće gužve na putevima Srbije očekuju se u avgustu kad su godišnji odmori još masovniji. Pritisak ogromnog broja automobila koji u isto vreme, najčešće vikendom, kreću na put, neminovno dovodi do povremenih čekanja zbog čega je glavni savet svima da se na put kreće ukoliko je moguće radnim danom da bi se izbegle gužve i saobraćajni udesi.

Do sada je ove godine u saobraćajnim nesrećama na teritoriji Srbije poginulo oko 200 osoba, a turistička najezda na putevima se tek očekuje. Kritični meseci su upravo jul i avgust. Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da u saobraćaju strada tri puta više ljudi u julu nego u februaru.

– Najviše stradaju vozači i putnici u putničkim vozilima, oko 46 odsto od ukupnog broja poginulih, pešaka je oko 25 procenata, biciklista oko 11, a motociklista oko 10 odsto – rekao je on.

Umor je najveći uzrok saobraćajnih nesreća leti. Pešić apeluje da se na duža putovanja ne kreće noću.

– Preporuka je da se izbegavaju noćne vožnje, da se na put kreće odmorno i naspavano, u ranim jutarnjim satima, i da se prave pauze na svakih dva sata vožnje – rekao je on.

Jul i avgust su najkrvaviji meseci što se tiče saobraćaja, upozorava i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

– Daj bože da ne budem u pravu, ali prosto je to doba godine kada je pojačan saobraćaj kroz našu zemlju, to je tranzit, zatim, tu su odlasci na putovanja. Pri tome, sada u automobilu nemamo prosečno jedno ili dvoje, već troje, četvoro ili petoro osoba, cele porodice su u vozilu – kaže Okanović.

Kada je u pitanju prevoz dece, jedna stvar je ključna – nipošto ne treba dete pustiti da spava na zadnjem sedištu, a da nije vezano ili u sedištu za decu!

– Mnogi imaju naviku da naprave pozadi kao neki krevet gde će dete udobno da leži. To jeste jako udobno, ali mnoga deca su, nažalost, stradala. To nije bezbedno, koliko god da ste vi dobar, savestan i brižan roditelj i vozač ne znate ko vam dolazi u susret – savetuje Okanović.

On upozorava da vrućine mogu da deluju na vozače slično kao alkohol – reakcija i opažanje nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu.

Što se tiče odmora – ne postoji kafa ili energetsko piće koje može ga zameni. Jedini lek za umor je, kaže Okanović, odmor.

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije kaže za “Vesti” da su gužve sve veće kako se približavamo avgustu i naglašava da vozači moraju biti maksimalno oprezni.

– Treba da izbegavaju vožnju u dane vikenda i tropske vrućine između 11 i 16 časova – kaže Mitić.

Osim toga, nastavlja naš sagovornik, vozači pre polaska na put treba dobro da pripreme automobil, da planiraju pauze i gde će sipati gorivo. Kraći predah je obavezan, a na put treba poneti dovoljno vode.

Kolapsi na graničnim prelazima

U turističkim špicevima stvaraju se duge kolone automobila i povremeni saobraćajni kolapsi na graničnim prelazima. Posebno je opterećen granični prelaz Gradina na autoputu prema Bugarskoj zbog velikog broja turskih državljana koji iz zapadnoevropskih zemalja odlaze u otadžbinu na godišnji odmor. Opterećeni su i granični prelazi Horgoš i Kelebija pa se vozačima automobila savetuje da koriste manje frekventne prelaze poput Horgoša 2, Bajmoka, Bačkih Vinograda i Đale čije je radno vreme skraćeno, od 7.00 do 19.00. Granični prelaz Bački Breg radi neprekidno.

Ukoliko ste odlučili da prilikom posete zavičaju posetite i Crnu Goru, na graničnom prelazu Gostun moguća su duža zadržavanja naročito u danima smene turista. Gužve i kolone automobila moguće su i na graničnom prelazu Kotroman u špici turističke sezona. Na prelazu ka Bosni i Hercegovini preko Sremske Rače ne bi trebalo da ima većih gužvi i dužih zadržavanja. Legitimisanje putnika ide brzo, tako da se jednostavno može ući i u Republiku Srpsku.

Koridor 10 bezbedan

Aleksandar Vulin, minisitar unutrašnjih poslova, izjavio je da je na svim putevima pojačano angažovanje policije zbog čega je koridor 10 besprekorno bezbedan na deonici auto-puta kroz Srbiju.

Crne tačke na putevima

1. Auto-put Subotica-Beograd, Beograd-Niš i Šid-Beograd,

2. Đerdapska magistrala,

3.Ibarska magistrala,

4. Ruma-Šabac

5. Šabac-Loznica,

6. Šabac-Loznica,

5. Beograd-Zrenjanin

7. Kanjon Lima