Tanjug
Patrijarh Irinej je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas oko 13.30 sati u kripti Hrama Svetog Save.

On je prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka započet.

Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja prethodno je prenet u kriptu.

Nakon zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej – stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma – poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu preneli pripadnici garde Vojske Srbije.

Prethodno je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je nakon opela da je sahrana patrijarha Irineja neočekivana i iznenadna.

– Koliko do juče bio je među nama, patio je i tugovao zbog najnovijih raskola i podela u pravoslavlju – kazao je on.

On je rekao da je Irinej bio stub pravoslavne crkve i dostojan naslednik patrijarha Pavla.

– Ponosni smo na njega i Bogu zahvalni da smo ga imali kao 45. nastoljatelja naše crkve – kazao je Hrizostom.

Nikada se nije predavao u služenju Bogu i svom rodu – kazao je on i dodao da se samo privremeno opraštamo od Irineja.

– Težak je ovo gubitak za našu crkvu, pre 20 dana izgubismo mitrolopita Amfilohija, a sada evo i Irineja – kazao je on.

Dodao je da ne dopustimo da tuga savlada naša srca

– Ne gubimo nadu, Bog je s nama – poručio je on.

 

Vučić: Patrijarhova Srbija bila je Srbija mira i okupljanja

– Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja – rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo – u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

– Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva – rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

– A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi – ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

– Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje – rekao je Vučić.

Dodik: Važno je da se kao narod sabiramo

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bitno da se kao narod sabiramo.

– Mogu slobodno reći da je naš patrijarh imao tu snagu da nas sabere i uvek drži zajedno – kazao je Dodik.

Dodao je da se Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije se ni radovala ni tugovala bez patrijarha Irineja.

– Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. On je bio pastir svih nas i on je brisao sve granice među našim državama, regijama, među nama, to jeste snaga naše crkve, da prevazilazi granice, reke i vreme – kazao je Dodik.

On je kazao da mu je Irinje bio prijatelj, te da je to za njega i veliki lični gubitak.

– Kada god prijatelji odu, otišli su prerano – kazao je Dodik.

“Smirenošću prolazio iskušenja”

– Patrijarh Irinej učio nas je da nam biti čovek nije dosta samo rođenjem, već da je to težnja kojoj celog života stremimo i nikad ne smemo od toga posustati – rekao je protojerej-stavrofor Petar Lukić u svojoj beseci nad odrom upokojenog patrijarha.

Lukić se oprostio od patrijarha u ime beogradskih i karlovačkih sveštenika, Eparhije niške i svih učenika prizrenske Bogoslovije, kojima je Irinej bio profesor.

U svojoj besedi posvećenoj liku i delu patrijarha, Lukić je kazao je da se Irinej na svom životnom putu bogatio ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem kojim je ne samo sva iskušenja preovladavao, nego i ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog.

Ističe da njegov dolazak na tron srpskih patrijaraha, posle patrijarha Pavla, čije je, podseća, poštovanje već za života bilo ogromno u narodu, nije bio lak.

– Nije bilo lako preuzeti kormilo srpske crkve nakon patrijarha Pavla, ali patrijarh Irinej je bez imalo optrećenja nastavio u duhu najbolje tradicije naše crkve i sve godine svog patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima koji su opterećivali crkvu – rekao je Lukić.

I dan danas se, kaže, pamte njegove reči koje je izgovorio stupanjem na tron srpskih patrijaraha – da će njegov program rada biti samo i jedino Jevanđelje Isusa Hirista.

Navodi da će se plodovi tog rada i odluke, koje su, ističe, uvek služile na dobrobit crkve, tek pokazati kao hrabre i korisne.

Lukić naglašava da je blagost patrijarha Irineja uvek pratila njegova odlucnost i razboritost, a koje su, kaže, naročito značajne osobine za poglavara crkve u svakom vremenu, a naročito u poslednjih 10 godina.

Istovremeno, kaže da se čuvao od gordosti i mišljenja o sebi kao “o nekoj veličini” i kao takav je, dodaje Lukić, bio primer smirenja, dobrote i čestitosti.

Uvek je, naglašava, nalazio vremena i za druge, bilo da su u otadžbini ili u rasejanju.

U jednom teškom vremenu, podseća Lukić, kao episkop niški, Irinej je našao snage da obnavlja stare i porušene hramove i gradi nove.

– Kao patrijarh nastavio je svoj pastirski, ali i graditeljski rad. Biser tog graditeljstva jeste ovaj velelepni Hram Svetog Save o kome se, ne samo kao patrijarh, već i kao episkop niški starao – rekao je Lukić.

Dodaje i da nema njegovog učenika iz Prizrena koji ne pamti patrijarha po njegovom blagom osmehu, a koji je, kaže, bio plod njegovog smirenja.

Pismo ruskog patrijaha: Završetak unutrašnjeg uređenja hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća patrijarha Irineja

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

“Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija”, ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

“Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja”, kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

Molitvom koja se zove “Otpust” završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga održano je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je opelo, a vladike su sasluživale.

Liturgija za upokojenje počela je jutros u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, a služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz prisutne vladike i 16 sveštenika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u hram Svetog Save oko 10 časova. U pratnji predsednika Vučića je bio i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sahrani patrijarha Irineja prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić i visoki zvaničnici.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

– Mi smo u danima kada se u svetu govori viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečnstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana – poručio je u besedi episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za “udaljenost mira” leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom”.

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

– Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima. Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću – rekao je episkop.

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

 

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here