EPA/Antonio Bat
Zagreb

Hiljade građana Hrvatske kontaktiralo je ovih dana Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom protiv koronavirusa.

Međutim, hrvatske vlasti zasad nisu uputile zvaničan zahtev u vezi nabavke “Sputnjika V”, piše danas “Večernji list”.

List navodi da je ruska ambasada “pod opsadom” Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja građana Hrvatske upućenih putem telefona ili e-maila, o tome kako doći do ruske vakcine.

Građani, među kojima i ruski državljani u Hrvatskoj, pitaju mogu li se vakcinisati u ruskoj ambasadi ili tamo kupiti vakcinu, gde i kako mogu do cepiva, dok pojedini pitaju mogu li da otputuju u Rusiju i tamo prime “Sputnjik V”, piše zagrebački dnevnik.

“Naravno da bismo želeli da pomognemo, ali mi ne vakcinišemo niti nabavljamo vakcine”, rekli su u ambasadi za “Večernji list” i dodali da u Rusiji vakcinišu samo ruske državljane.

Kako navode u ruskoj ambasadi, za uvoz bilo kakvih lekova u Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tela i nadležnih institucija Evropske unije.

Sagovornici lista, međutim, ističu da je “ambasada spremna da uloži sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga i za maksimalno brzo rešenje pitanja isporuke cepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti”.

“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtev hrvatske strane u vezi s nabavom ruske vakcine”, kažu u ambasadi i dodaju da se ni osoblje ambasade još nije vakcinisalo, jer u Rusiju ne idu zbog problema s direktnim putovanjima.

U tekstu se podseća da je u EU samo Mađarska nabavila ruske vakcine, dok su neke druge države pokazale zanimanje, ali za sada čekaju odluku Evropske agencije za lekove koja prethodno mora da dobije aplikaciju od proizvođača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here