Pixabay.com

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider SNP Vladimir Joković tvrdi da ukoliko 19. avgusta u parlamentu ne bude dovoljno glasova za rušenje izvršne vlasti, Temeljni ugovor će ostati na snazi, a DPS Mila Ðukanovića više nikada neće imati značajniji uticaj u crnogorskoj politici.

U autorskom tekstu, koji prenosi portal RTCG, Joković ukazuje da su inicirajući skupštinsku raspravu o poverenju vladi, funkcioneri DPS-a veoma precizno saopštili da žele da sruše vladu da bi se srušio i Temeljni ugovor koji je premijer Dritan Abazović potpisao sa Srpskom pravoslavnom crkvom, 3. avgusta.

To, ističe Joković, znači da je glasanje o poverenju Vladi Crne Gore zapravo glasanje za opstanak Temeljnog ugovora potpisanog sa SPC.

– Opstanak ove vlade direktno je, dakle, povezan sa stavom o tome treba li Crna Gora da ima potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ili ne. Ukoliko DPS ne sruši vladu 19. avgusta, prestaje svaka priča o suspenziji Temeljnog ugovora. U isto vreme će DPS-ovo dugogodišnje nepoštovanje Srpske pravoslavne biti potpuno marginalizovano –  naveo je Joković.

Opstanak vlade, tvrdi Joković, doneće štetu DPS-u zbog vladine borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a njeno rušenje znači da bi kriminal ostao netaknut, a proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji bio bi usporen ili čak i suspendovan na neko vreme.

Joković smatra da nije realno da aktuelnoj vladi bude izglasano nepoverenje i dodaje da se DPS, kako kaže, “uzda u jednu jedinu slamku spasa koja im je sada vidljiva, a to je Aleksa Bečić”.

– DPS ne bi ulazio u ovu avanturu da prethodno nije obezbedio direktnu podršku Alekse Bečića. U Bečića se nadaju ne zato što u njemu vide partnera, nego zato što se Bečić nikada nije pomirio sa time da više nije predsednik Skupštine Crne Gore, pa računaju na njegovu naivnost i političku kratkovidost – tvrdi Joković.

On podseća da je ključna prepreka Bečićevim Demokratama da sa DPS-om sruši vladu Izjava časti koju je kao član i lider Demokrata potpisao 2019. godine da nikada neće podržati Demokratsku partiju socijalista Crne Gore, niti će, radi vršenja vlasti, biti u koaliciji ili činiti skupštinsku većinu sa DPS-om.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here