Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija je prva po privrednom rastu u Evropi, a to će formalno biti potvrđeno krajem marta, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to bilo moguće zahvaljujući reformskim merama preduzetim od 2014. i brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korone.

– Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu rast od 6,3 odsto, a evrozona minus od 14,7 odsto, dok je u trećem kvartalu, kad je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala svega minus 1,4 odsto – kazao je Vučić i dodao da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.

To su, kako je istakao, rezultati koje Srbija nikad nije imala.

– Kad je Srbija bila prva u Evropi po stopi rasta? Dobićemo 31. marta rezultate da se potvrdi da je Srbija broj jedan u Evropi. Ne znam jedino kako će da računaju Irsku, koja ima kompanije koje izvoze pare u Ameriku – rekao je predsednik Srbije.

To je sve, kako je ocenio, bilo moguće zahvaljujući ljudima koji su verovali u teške promene. Tokom pandemije je bilo moguće, kazao je, jer je zemlja zatvorena na mesec dana, što je bilo pametno, jer je savladan veliki prvi talas i onda je brzo otvorena.

– Iako ne punim kapacitetom, kod nas su firme radile. Ne smemo da zatvorimo privredu, jer na kraju će neko reći od čega ćemo da živimo kada prođe korona – rekao je Vučić i podsetio da su građene i obnovljene bolnice, a dve od njih izgrađene za samo četiri meseca, dok se radi na 10 opštih bolnica širom Srbije.

On je kazao da je pred Vladom mnogo posla, ali da Srbija odavno nije imala ovako dobar tim kao sada u Nemanjinoj. Najavio da će država značajno podržati privredu ove godine, ali je zamolio građane da rade više i da ne očekuju da država obezbeđuje sve. On kaže da ima ogromnu energiju da doprinese “da nastavimo da pobeđujemo kao zemlja”.

– Radujem se uspehu i mnogo sam srećan kada pobeđujemo u svim oblastima. Kada se Stefan Milenković vratio u zemlju radovao sam se. Kakav je to uspeh za Srbiju – kaže predsednik i najavio da će pozvati i druge “naše ljude da dođu u Srbiju, jer je Srbija sve bolja”.

Aleksandar Vučić je do Sretenja najavio dodatni paket podrške privredi i mada to, kako je rekao, neće biti izdašna pomoć kao prvi paket.

– Biće to nova injekcija za kompanije, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, a 1.052.000 ljudi je obuhvaćeno tim sistemom. Najverovatnije će to biti isplata dva ili tri puta po pola minimalca, što su ogromna pomoć i podrška. Biće i pomoći za turizam, hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca, a država će nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pa će pored povećanja penzije od 5,9 odsto u februaru, simbolično do marta trebalo da dobiju pakete sa vitaminima.

– Nastojaćemo da se produže i garantne šeme koje su se odlično pokazale, sa 1,5 milijardi, a preko tog sistema bi moglo da bude obezbeđeno još dva puta po 500 miliona. Za sedam dana se očekuju prvi dogovori sa DFC (američka Međunarodna finansijska korporacija) u vrednosti 300 do 400 miliona dolara – rekao je Vučić i ukazao da je najteže pitanje moratorijum na porez.

EU i Priština neće kompromis

Vučić je poručio privremenim vlastima u Prištini da poštuju sporazume.

– Oni nemaju pojma, ne čitaju sporazume koje potpisuju. Ne smeju da se prijave u međunarodne organizacije. Ako se budu prijavili, čekaće ih velika iznenađenja – naglasio je dodajući da se time ne obraća političarima u Prištini, već mentorima, koji su im pravili tzv. državu.

Naglasio je da je problem što Albanci i Evropljani ne žele kompromis, već žele poraženu i poniženu Srbiju, a Srbija, kako je naveo, želi da gradi duhovno i nacionalno jedinstvo.

Skaču plate

– Srbija ima najveće prosečne plate u regionu, od 511 ili 512 evra, a zbog januarskog povećanja u februaru će biti 535 ili 536 evra. U Beogradu je za sedam godina prosečna plata skočila za 180 evra ili 40 odsto. Zaposlenost raste, a stopa javnog duga nam se najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evropske zemlje. U Italiji javni dug skočio je na 156 odsto, u Nemačkoj 87 odsto, Francuskoj 114 odsto, u Hrvatskoj na 88 odsto, a u Srbiji je 57 procenata – kaže Vučić.

Uskoro još vakcina

– Verujem da nas čeka bolja godina od prethodne – poručio je Vučić i dodao da će uz vakcinaciju građana biti pobeđen virus korona.

Istakao je da Srbija ima najmanju smrtnost od korone u regionu i najavio da će se za nedelju dana završiti pregovori oko nabavke kineske vakcine, nakon što su stigle Fajzerove i sputnjik 5. Zahvalio je Amerikancima što su Srbiji prodali vakcinu, a nada se da će uskoro krenuti u nabavku Astrazenika vakcina.

On je odbacio tvrdnje da EU neće dozvoliti ulazak građanima zemalja koje koriste rusku ili kinesku vakcinu. Upitao je da li to znači da pola sveta neće moći nigde da putuje, zato što su uzeli rusku vakcinu.

Naša snaga je u mudrosti

Predsednik Srbije poručio je da Srbija hoće mir i najbolje odnose sa svima, ali da više niko ne može da je gazi. Na konstataciju novinara da je plan Stranke demokratske akcije da se ukine Republika Srpska, istakao je da govori o opasnosti tog plana, ali da nikad ne govori o predstavnicima SDA, jer ne želi da stiče poene u Srbiji odgovarajući im oštro.

– Srpska snaga ne sme da znači srpsku bahatost, već mudrost i racionalnost – poručio je i dodao da sa Bošnjacima, kao i sa svima ostalima u regionu “imamo najbolje moguće odnose”.

Istakao je i da su zahvaljujući ekonomskom jačanju, obnovljene veze sa Srbima u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, da država pomaže narodu u BiH, RS, više nego ikada.

– Jednoga dana, predstavnici SDA uvideće možda i to da Vlada Srbije izdvaja velika sredstva za deo naše zemlje koji oni zovu Sandžak. Sredstvima našeg budžeta izdvaja se za izgradnju puta Novi Pazar-Tutin, a kada bude potpisan ugovor o izgradnji puta Požega-Arilje-Ivanjica-Duga poljana, građani Novog Pazara i Sjenice stizaće u Beograd za dva sata i 15 minuta. Isto toliko vremena biće potrebno građanima Sarajeva kad bude završen auto-put Beograd-Sarajevo. To su velike stvari za ljude, gradimo puteve, ulažemo tamo gde nikad nije ulagano. O tome razmišljamo, a ne o tome da se s nekim sukobljavamo – zaključio je Aleksandar Vučić.

Srbija će, kako je ukazao, 2021. imati šest auto-puteva koji će se raditi u isto vreme.

– Bugarska je najavila da će do kraja godine završiti auto-put od srpske granice do Sofije, posle čega će moći auto-putem da se ide do Istanbula.

Nova Aja Sofija

– Postoji nešto što čini nacionalno i duhovno jedinstvo, što je oličeno u Hramu Svetog Save, manastiru Banjska. Da nismo uložili veliki novac u Hram Svetog Save još 100 godina bismo ga gradili, a to je nova svetska Aja Sofija, najlepši pravoslavni hram na svetu – rekao je Vučić i dodao da je to i zahvaljući preminulom patrijarhu Irineju i njegovoj energiji.

Na pitanje o boravku na Hilandaru tokom Božića, Vučić je rekao da je to bila zvanična poseta, a za njega lično veliko iskustvo, da je mnogo naučio i zahvalio igumanu Metodiju, ocu Teodosiju i svima koji su njega, i ministra Nenada Popovića na divan način dočekali.