Youtube/Marko Šćepanović
Marko Šćepanović

Histeriju protiv Srpske pravoslavne crkve crnogorska vlast je proizvela u svojevrsnu patriotsku obavezu za svoje sledbenike, a jedan od njih otišao je toliko daleko da je napisao i pesmu, u kojoj na do sada nezapamćen način blati crkvu i sveštenike. Reč je o Marku Šćepanoviću, savetniku u Ministarstvu prosvete, koji u svom skandaloznom pesmuljku, između ostalog, poručuje: “Sa ikone sav novac u svom džepu stavljam, sa Biblijom u ruci i heroin još valjam.”

Osim optužbe da sveštenici kradu pare sa ikona i diluju drogu, on ih, i to sve redom, optužuje i da su pedofili.

“Da prijave me ne smeju jer držim ih u šake, ja dobro znam da mnogo vole dečake”, glasi stih iz skaredne pesmice, koju autor završava porukom: “Mantija mi daje moć da nekažnjeno mogu proć.”

Iako je jasno da većina osnovaca piše bolje i kvalitetnije od autora pesmice “Mantija”, ovo je, po opštoj oceni, jedan od najbezobzirnijih i najbezobraznijih ataka na SPC. Najveći problem je u tome što je stihoklepac, kako se sam hvali, zaposlen u Ministarstvu prosvete, što pokazuje da vlada u kojoj radi, po svemu sudeći, nema ništa protiv njegovih skandaloznih optužbi na račun SPC i njenog sveštenstva, koje ta ista vlast progoni i pritvara bez ikakvog razloga. Istina, iz Ministarstva prosvete je poručeno da će zauzeti jasan stav čim se, kako kažu, upoznaju sa slučajem. U ministarstvu su, inače, potvrdili da je Šćepanović zaposlen kod njih, i to, kako su istakli, nakon prethodno sprovedene zakonske procedure i javnog oglasa. Na tom oglasu je, prema njihovim tvrdnjama, bio jedini kandidat koji je ispunjavao zakonske uslove, a koji se “pojavio na usmenom intervjuu”. Nije rečeno da li je i tada recitovao sramne stihove protiv SPC i vernika, kao što nije odgovoreno ni da li će mu skandalozna pesmica omogućiti da avanzuje u službi. Poznavaoci prilika u Crnoj Gori tvrde da to ne bi bilo nikakvo čudo jer Šćepanović očigledno zadovoljava osnovni uslov, a to je javno pokazivanje mržnje prema Srbima i njihovoj crkvi, uz lepljenje etiketa kojoj SPC ne kače ni u Hrvatskoj, BiH ili u Prištini.

Neznalice šire šovinizam

Politički analitičar Vojin Grubač (na slici) ukazuje da Đukanovićeva propagandna mašinerija priprema novi istorijski falsifikat, a reč je o najnovijem serijalu “Rovačka republika”, koji je najavio Željko Sošić, režiser serije “Božićni ustanak” i umetnički direktor CNP.

– Neobično je i jako interesantno da istorijske serijale na temu davne prošlosti rade neznavene, neadekvatne i napaljene osobe poput Sošića, koje pojma nemaju o istoriji Crne Gore. Naime, faktički je naučno dokazano da istorija komitskog pokreta u Crnoj Gori (1918/1929), koju je promovisao istoričar Šerbo Rastoder, što su produžili Novak Adžić, feljtonista “Pobjede” Slobodan Čukić i pomamljeni režiser Željko Sošić predstavlja čisti falsifikat napravljen zarad šovinizacije društva i pogubnih političkih ciljeva – tvrdi Grubač.